Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Міркування навколо боротьби з корупцією

Міркування навколо боротьби з корупцією

Укрінформ
Дійсно був парадним арешт члена Радикальної партії Ігора Мосійчука за професійно розробленим сценарієм, де головну роль зіграв сам Головний прокуратор, приятель Президента, а сцена знаходилася у стінах Верховної Ради України.

Другу головну роль відіграли народні депутати (між ними і обвинувачений) своєю поведінкою і голосуванням для знаття недоторканності з народного обранця. Це викликало враження, що в Україні сьогодні дійсно серйозно ставляться до проблеми корупції. При цьому треба ще було для повної драматургії, хоча б у другорядні ролі заангажувати приятеля Президента, Голову ВРУ, який зіграв надзвичайно переконливо своє обурення корупцією, і це дало тим більше враження, що головним опонентом і режисером боротьби з корупцією в Україні є сам Президент. До речі, правдоподібно сам Президент і був головним режисером цієї драматургії у ВРУ.

Одначе ближче вглядання у цю справу виявляє, що Мосійчука обвинуватили за те, що він домовлявся за хабар, вказуючи для цього відповідну ціну, немов у магазині впливу. На відеозаписі немає моменту де у його руках знаходились ті 100 тисяч гривень. Може, ще знайдеться, але це, мабуть, не суттєве, не зважаючи на протест обвинуваченого, що це зліплений запис, бо фактично саме домовлення становить злочин.

Оглядаючи запис, я і не звернув уваги на суму злочину, а це у карному праві дуже важливе. Щойно мій колега звернув мені увагу, що все ж таки 100 тисяч гривень - це становить 4,5 тисяч доларів. Це мала сума, яку в Україні здобуває злочинно майже денно більш спосібний суддя чи чиновник. Все ж таки злочин, але малий. Отже, чому ж такий парадний сценарій арешту злочинця? Для мене Мосійчук - ні брат, ні сват. Його партія для мене не має значення, тим більше, що її очолює людина, на мою думку, загадкова.

Чи можливо, що парад був влаштований, щоби відвернути увагу від того, багато більш серйозного, що і зараз відбувається в державі?

Повертаючись з України недавно на українському літаку, один дядько, який, до речі, чомусь зі мною хотів розмовляти про рибальство, коли я звернув розмову на теми більш політичні, жалкувався, що він розчарований, бо навіть після славного Майдану і людської посвяти та навіть жертви життя в Україні мало змінилося. Для прикладу представив, що будується після виділення ділянки землі нова фабрика Рошен, власністю Президента, десь під Києвом. Казав навіть, що ділянка припала Президенту без жодного тендеру.

Я подумав, що це мабуть трохи більше чим 4,5 тисяч доларів, тобто більший злочин. Якщо це правда, а є другі підтвердження, крім цього дядька… До речі, покарання злочинців після Революції Гідності проходять чомусь дуже повільно також. Пригадав собі і Помаранчеву революцію, яка повстала тому, що Янукович з головою Центральної Виборчої Комісії Ківаловом намагались вкрасти у народу право вибору. Прийшов до влади Президент Ющенко з народним мандатом і незадовго призначив одного злочинця прем'єр-міністром, а другого - винагородив за юридичні заслуги. До речі, в додатку зібрав великі гроші на дитячу лікарню майбутнього, але лікарні немає і досі і, здається, немає і грошей.

Зачарована країна, у якій карають за злочини тільки політично безсилих. Мабуть, глибоке християнське прощення, але тоді чому Мосійчука - за малий гріх? Тобто одних карають, і то за відносно малі злочини, а другі - поза законом. Рівне застосування закону - це основа нормального суспільства.  

На зустрічі з українською громадою в США, кілька тижнів тому Президент висловив гордість бути не тільки Президентом України, але Президентом великого українського народу, що включає українців діаспори. Якщо так, то така позиція носить також і взаємні обов'язки, а найголовніше – звітність і прозорість самого Президента перед цим народом. Треба було Президентові задати питання, які турбують і тих українців у США.

Чи надано за час його президентства земельну ділянку біля Києва для  фабрики “Рошен”? Чи Президент є далі власником фірми “Рошен?” Якщо так, прошу пояснити процедуру надання цієї ділянки. Чи Президент далі є власником 5-го каналу? Чи впливає Президент на політичний зміст програмування того каналу?Чи хтось ставив ці питання? Не знаю, бо я там не був. Але буду наступного разу і поставлю.

Був я цим разом також у Львові, де зачарувала мене розбудова і відновлення міста. Одні казали, що мер Садовий – добрий господар. Одначе, другі казали, що Львів більш корумпований, ніж схід. Казала мені одна людина, яка займається медичною допомогою для потерпілих від війни, що домовлялися про допомогу з державними медичними установами  Львова, Києва і Харкова. Речники Львова вимагали хабара навіть у таких гуманітарних справах. Мабуть, це означає що сьогодні у Києві і Харкові є краще. Як юрист я знаю, що не можна вірити усім пліткам, тому треба глибше досліджувати. Для цього і треба ставити питання, незважаючи, чи він митник, чи президент чи навіть священик. Адже ж усі рівні перед законом. Тому пропоную не встидатися, говорити вголос і ставити питання. Мені здається, що корумпованість давить Україну не менше війни. 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-