Вінницькі самоврядці оцінили ефективність використання комунальної власності

Укрінформ
 Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької облради  на останньому засідання розглянула ефективність використання майна  об’єктів спільної власності, хід декомунізації та виконання обласної програми «Сільська школа». 

 Про це повідомляє відділ аналітично-інформаційної роботи виконавчого апарату Вінницької обласної Ради.

    Аналізуючи чинну систему управління комунальною власністю в Україні та області, голова облради Сергій Свитко зазначив, що вона недостатньо ефективна, а належне правове  врегулювання досі відсутнє: робилися спроби розробки й затвердження проекту Закону «Про комунальну власність», проте жоден з варіантів цього проекту так і не був ухвалений парламентом.

    «Тому Вінницька облрада регулює питання управління комунальною власністю за допомогою власних рішень. Протягом декількох скликань розроблено та ухвалено ряд таких рішень, положень, порядків, згідно з якими було удосконалено порядок управління майном та змінено підходи до передачі майна спільної власності в оренду. Запроваджено практику передачі в оренду майна спільної власності на конкурентних засадах, забезпечено публічність і конкурентність процесу оренди», сказав Свитко.

    Своє бачення також висловив і голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. Зокрема, він наголосив на тому, що в області створена  робоча група, яка напрацьовує проект рішення обласної Ради про передачу центральних районних лікарень знову на районний рівень. Більшість голів районних рад підтримали позицію керівника виконавчої влади області та рекомендували внести її, як доповнення до проекту рішення з питання, яке розглядається.

    Проаналізовано й хід виконання Обласної комплексної програми «Сільська школа» на 2011-2015 роки, зокрема, про проблеми розвитку дошкільної, загальної середньої освіти у сільській місцевості, зокрема, про малокомплектність шкіл, підвіз учнів, надання якісної освіти в сільській школі, підготовку нової програми на наступні роки. Керівникам на місцях рекомендовано проаналізувати виконання місцевих «освітніх» програм в сільській місцевості на засіданнях координаційних рад, колегіях, аби їх актуалізації та забезпечити належне фінансування. А саме, пожвавити з відновлення роботи ДНЗ та відкриття додаткових груп у садочках, та подбати про стовідсотковий підвіз дітей і вчителів із сільської місцевості до місць навчання і роботи тощо.

    Що ж до аналізу виконання декомунізаційного законодавства, то Сергій Свитко нагадав присутнім, що в області цей процес фактично стартував ще рік тому, після ухвалення рішення облради «Про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків, присвячених особам комуністичного режиму». Наразі ж цю діяльність слід активізувати.

    «В містах і селах ми повинні прискорити процес перейменування вулиць. А щодо перейменування населених пунктів, необхідно активізувати проведення громадських слухань і подати, у встановленому законом порядку, пропозиції про перейменування населених пунктів на розгляд Верховної Ради. Вважаю, що проведення місцевих виборів у жовтні цього року не повинно загальмувати цей процес», - наголосив голова облради. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-