Херсонщина розширила таврійські бізнес-горизонти

Херсонщина розширила таврійські бізнес-горизонти

Укрінформ
7-й Міжнародний інвестиційний форум «Таврійські горизонти: привабливість, співпраця, інвестиції, економічний розвиток»,  що відбувся на Херсонщині у місті Нова Каховка 25 вересня 2015 року, став найбільш представницьким з усіх таких форумів, що проводились тут у попередні роки.

І це при тому, що нинішня складна суспільно-політична та економічна ситуація в Україні, здавалося б, аж ніяк не сприяла цьому. Але саме цей форум перевершив рекорд представництва – для участі у ньому до Херсонської області, що межує з окупованим Росією Кримом,  приїхали 15 дипломатичних представництв, 25 іноземних делегацій, 37 делегацій з різних регіонів України та 115 представників бізнесу Херсонщини.

«7-й форум побив рекорди по представництву країн-учасниць – це показник того, що ми сьогодні відкриті для бізнесу. І це лише початок шляху. Ми впевнені, що саме у нинішній складний період для нашої країни важливо продемонструвати усьому світові, що Україна та Херсонщина готові до розвитку. Ми завжди раді зустрічати гостей, інвесторів, і показати, що Херсонщина – мирний і спокійний регіон, що є сенс вкладати сюди кошти, що це перспективно», – сказав у вітальному слові на форумі голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов.

Цей факт відзначили у виступах на сьомих «Таврійських горизонтах» й іноземні гості. «Те, що я бачу в Херсонській області – це бажання рости, змінюватись і ставати прикладом для всієї України», – наголосив, зокрема, Почесний консул України в Північно-Східній Італії Марко Тозон. А Генеральний консул Республіки Польща в м. Одеса Даріуш Шевчик сказав: – «Україна здійснює реформи, і ці реформи, як ми бачимо, дають поступово результат. Активна позиція регіонів, їх заходи дуже сприяють тому, як розвивається бізнес, розвивається інвестиційний клімат. І я хочу чесно сказати: ми бачимо тут позицію губернатора Херсонщини. Ми бачимо, як багато він докладає зусиль для того, щоб створити належний інвестиційний клімат в області».

«Я давно хотів приїхати в Херсонську область, і на власні очі побачити те, про що я багато разів чув: що у цього регіону є величезний потенціал. У цьому я зараз на 100% впевнений. Я це бачу, і відчуваю бажання використати цей потенціал, показати його представникам іноземних держав, які можуть разом з вами спільно працювати», – заявив на форумі Торговий радник Генерального консульства Румунії в м. Одеса Думитру Кереги.

Херсонщина, її потенціал, стали для деяких іноземних гостей нинішніх «Таврійських горизонтів», без перебільшення, справжнім відкриттям. Наприклад, Надзвичайний і Повноважний посол Ісламської Республіки Іран в Україні Мохаммад Бехешті-Монфаред заявив, що після цього форуму він відкриває новий напрямок у своїй діяльності в Україні – налагодженням економічної співпраці між Іраном та Херсонщиною. «Із сьогоднішнього дня я починаю працювати над новим напрямком – це Херсонська область. У найближчому майбутньому ви побачите присутність і участь наших інвесторів і бізнесменів в Херсонській області», – заявив Бехешті-Монфаред. Іранський посол повідомив, що планується відкрити новий авіарейс між іранським містом Тебриз і Херсоном, що посольство сподівається знайти іранських інвесторів для реалізації проектів реконструкції аеропорту «Херсон» та кількох портів Херсонщини. «Я бачу дуже хороше, світле майбутнє у нашого співробітництва», – зазначив іранський посол.

А Надзвичайний та Повноважний Посол Киргизії в Україні Улукбек Чіналієв відзначив відрадний для України та Киргизії факт: товарообіг між обома країнами за 7 місяців 2015 року вже перевершив загалом минулорічний. «На жаль, ми були втратили темпи у 2014 році. Проте вже за підсумками 7 місяців ми надолужили втрати, які мали місце у 2014 році», – повідомив Чімалієв. Свій внесок у розвиток українсько-киргизької економічної співпраці робить і Херсонщина. Як розповів посол Киргизії, недавно прийнято рішення про створення киргизькими та херсонськими бізнесменами спільного підприємства по виробництву органічних добрив.

Проте, Херсонщина може запропонувати іноземним та вітчизняним бізнесменам та інвесторам й значно потужніші, стратегічні проекти. Зокрема, учасникам 7-го Міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти» презентували національний природній парк «Нижньодніпровський», створення якого напередодні вже погоджено в Кабінеті Міністрів України. Цей національний парк буде найбільшим в Європі та стане брендом Херсонщини. Створення парку дасть можливість розвивати в області «зелений туризм». Парк відіграватиме важливу роль для збереження унікальної природи, а як туристичний об’єкт він дасть можливість наповнювати коштами місцеві бюджети. Для промисловців був цікавим презентований на форумі проект, що реалізується Каховським заводом електрозварювального устаткування, відомим своєю продукцією більш ніж у 100 країнах світу.  99% продукції цього підприємства йде на експорт. І, звичайно ж, дуже перспективним є для інвестування презентований проект розвитку приморської курортно-рекреаційної зони Херсонщини. І зокрема, з огляду на те, що цього року Херсонську область вперше відвідали понад 3 млн відпочивальників. Це є свідченням великого попиту на дані послуги в області, яка після анексії Росією Криму і тимчасової втрати Україною наявних там оздоровниць, може стати, маючи два моря (Чорне і Азовське), головним приморським курортним регіоном України.

У межах форуму відбулися також засідання кількох секцій, де теж презентували потенційним іноземним та вітчизняним інвесторам можливості Херсонщини. Для прикладу – у роботі секції «Експортний потенціал: сільське господарство, промисловість, послуги» взяли участь представники Генерального консульства Румунії в Одесі, Генерального консульства Польщі в Одесі, відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Республіки Польща в Україні, Канадсько-Української та Україно-Іспанської торгових-промислових палат, міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, інвестиційного фонду «Східна Європа», оптових сільськогосподарських ринків, підприємств харчової та переробної галузей, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, виробники сільськогосподарської продукції, громадські організації. Тут було презентовано проекти агропромислової  сфери Херсонської області. А саме: проект «Будівництво оптово-роздрібного ринку, логістичного маркетингового центру сільськогосподарської продукції» (ТК «Новий ринок» у Голопристанському районі), проект «Інноваційна модель реалізації плодоовочевих культур» (в рамках проекту «Сенко Агропартнер»), проект «Сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур з використанням інноваційної зрошувальної техніки та обладнання» (на базі Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України) та інші проекти, пов’язані з виробництвом та реалізацією сільськогосподарської продукції, розвитком агропромислової галузі регіону.

На секції представниками Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» було презентовано експортний  потенціал малого та середнього бізнесу Херсонської області. Впровадження вказаної програми передбачає надання допомоги вітчизняним сільгосптоваровиробникам малого та середнього бізнесу.

За результатами роботи секції налагоджено економічні та експортні бізнес-контакти, обговорено умови і перспективи впровадження інвестиційних проектів та привернуто увагу бізнесових кіл до потенціалу агропромислового комплексу Херсонщини.

Як засвідчив 7-й Міжнародний інвестиційний форум «Таврійські горизонти», інвестори готові співпрацювати з Херсонщиною. На форумі було підписано низку меморандумів про співпрацю Херсонської області з потенційними інвесторами. Зокрема, договір про наміри між Херсонською обласною державною адміністрацією та компанією МТС-Україна про створення інтерактивних туристичних маршрутів та «Мобільної бібліотеки МТС»; меморандум про співробітництво між Херсонською обласною державною адміністрацією та Фондом «Східна Європа»; домовленість про співпрацю з чеською компанією «Атлас Енерджі»; меморандум про співпрацю і партнерство між Херсонською обласною державною адміністрацією та інвестиційною компанією Empire State Capital Partners (США); меморандум про співпрацю між Херсонською обласною державною адміністрацією та регіональним представництвом українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine) в Херсонській області. Підписано також меморандум про співпрацю Новокаховської міськради з Департаментом туризму АР Аджарія (Грузія).

А загальну позицію інвесторів, і зокрема іноземних, щодо співпраці з Херсонщиною та майбутнього області, можливо якнайкраще висловив Почесний консул України в Північно-Східній Італії Марко Тозон. «Я завжди кажу своїм українським друзям: дивіться вперед. Тому що ви знаходитесь зараз в дуже важливому історичному періоді. Зараз це період, коли треба працювати, і йти вперед», – підкреслив Марко Тозон.

         Такої ж думки дотримується й голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов. «Ми для себе чітко вибрали європейський шлях розвитку. Хочу сказати для усіх: сьогодні треба закінчити займатися політиканством, і всім треба почати багато працювати. Тоді ми будемо успішним народом, з високим рівнем життя», – наголосив на форумі губернатор Херсонщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-