Відкритий лист Інвестиційної компанії «Бізнес-Інвест»

Укрінформ
Відкритий лист Інвестиційної компанії «Бізнес-Інвест»

Голові
Фонду державного майна України
І.О. Білоусу

Шановний Ігорю Олеговичу!

Інвестиційна компанія «Бізнес-Інвест» ­­­засвідчує Вам свою повагу та звертається до Вас через занепокоєння ситуацією довкола проведення біржового аукціону з продажу 5% акцій «Одеський припортовий завод», що має відбутися 26 серпня 2015 року.

В грудні 2014 року попереднім керівництвом ФДМУ, а саме, заступником Голови ФДМУ І.Миронюком, який був призначений на посаду ще за часів Януковича, організатором торгів з продажу державного пакету акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» було обрано Фондову біржу «Перспектива». Представники інвестиційного середовища України також вже звернули увагу на те, що у відкритих офіційних джерелах, зокрема, у різних видах обов’язкової звітності учасників фондового ринку України, інформація про кінцевих власників Фондової біржі «Перспектива» не розкрита. Більше того, ця інформація прихована за багатошаровою структурою великої кількості компаній з різними назвами але з одними і тими ж адресами. Можливо це пов’язано з тим, що активну діяльність на фондовому ринку, в тому числі, з державними цінними паперами, Фондова біржа «Перспектива» розпочала під час правління Януковича та його мафіозного клану. Відтак, не виключено, що вплив на діяльність біржі  можуть мати колишні високопосадовці часів Януковича.

Варто зазначити, що зазначена фондова біржа ніколи не приймала участі у приватизації пакетів акцій інвестиційно привабливих та стратегічно важливих підприємств. У 2013 та 2014 роках ФДМУ доручав Фондовій біржі «Перспектива» продаж невеликих державних пакетів лише двох інвестиційно непривабливих підприємств місцевого значення, ПАТ «НТВЦ «Спектр-Т» та ПАТ «Агропромтехпостач». Через відсутність покупців ці торги були припинені ФДМУ.

Про ділову репутацію біржі та виконання нею вимог чинного законодавства у своїй діяльності може яскраво свідчити той факт, що рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України від 04.08.2015 року №1212 торги цінними паперами ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» були зупинені до 05.12.2015 р. з метою захисту інвесторів та держави. У свою чергу Голова НКЦБФР коментуючи це рішення для ЗМІ повідомив, що цінні папери Фондової біржі «Перспектива» «повністю відповідають ознакам фіктивності», оскільки, зокрема, «активи компанії складають сумнівні інструменти; недостатня кількість співробітників; низька заробітна плата у співробітників і те, що ціни на папери біржі створювалися штучно».

З огляду на все вищезазначене, дії Фондової біржі «Перспектива» на початковому етапі проведення торгів акціями ПАТ «Одеський припортовий завод» вже викликають масу запитань. Так, під час розмови посадові особи біржі вже повідомили, що планують провести торги акціями ПАТ «Одеський припортовий завод» в електронній формі з віддаленим доступом, коли фактично покупці не будуть знаходитись в одному місці. На думку Інвестиційної компанії «Бізнес-Інвест» це суперечить діючому законодавству та Інформаційному оголошенню про проведення аукціону, зробленому ФДМУ, в якому зазначено про проведення торгів в приміщенні ФДМУ, де організатор торгів зобов’язаний забезпечити робочі місця для представників кожного учасника торгів.

До того ж, електронна форма торгів несе у собі числені технічні ризики, як наприклад, ризик втрати інтернет-сигналу в процесі торгів, ризик маніпулюваня результатами в інформаційній мережі та інші і є неприйнятним для проведення торгів такої важливості, як продаж державного пакету акцій ПАТ «Одеський припортовий завод», що є одним із найважливіших об’єктів приватизації у 2015 році. Результати цього аукціону мають величезне значення для формування інвестиційного іміджу України і не можуть ставитись в залежність від ризикових інструментів гравців з неоднозначною репутацією.

Враховуючи вище зазначене Інвестиційна компанія «Бізнес-Інвест» просить Вас, Ігорю Олеговичу:

1.      Взяти під особистий контроль і забезпечити прозоре та професійне проведення біржового аукціону з продажу 5% акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» у відповідності до норм чинного законодавства, в тому числі, гарантувати рівний доступ усіх інвесторів до процедури торгів в оголошеному місці їх проведення.

2.      Провести службову перевірку обставин обрання Фондової біржі «Перспектива» організатором торгів з продажу державного пакету акцій ПАТ «Одеський припортовий завод».

3.      Надати принципову оцінку діловій репутації Фондової біржі «Перспектива» та визначитись щодо можлисті виконання нею функції організатора торгів з продажу державного пакету акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» з огляду на рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 04.08.2015 р. №1212.

Президент
ТОВ «Інвестиційна компанія
«Бізнес-Інвест»                                                                                                            С.Гребенюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-