Головний слідчий у справі Майдану: Я дивуюся, як вони можуть працювати на своїх посадах
Коли на лаву підсудних сядуть справжні виконавці та замовники кривавих подій, що відбулися на Євромайдані?
19.05.2015 13:18

Після Революції Гідності в Генпрокуратурі створили Управління спецрозслідувань, яке зайнялося злочинами, скоєними  під час Майдану. Його першочергове завдання - розслідувати вбивства учасників мирних протестів 18-20 лютого. Поки що на лаві підсудних лише двоє рядових так званої «чорної роти «Беркуту» - Сергій Зінченко та Павло Аброськін. Коли для української Феміди стануть доступні  інші виконавці та замовники кривавих подій, а також  про виклики, з якими зіштовхуються слідчі,  розповів Укрінформу  керівник Управління  Сергій Горбатюк.

- Коли до суду направлять нові справи, пов`язані зі злочинами під час Майдану?

- Найближчим часом збираємося передати до суду справу по силовому розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року. У ній фігурують два командири рот  та  два заступники командира київського полку «Беркут». Командир цього полку Сергій Кусюк втік і перебуває в розшуку.  Зараз підозрювані знайомляться з матеріалами і перебувають під домашнім арештом. На своїх посадах вони працювали до останнього часу.  А один із заступників Кусюка  став командиром  «Спеціального полку міліції». Це той же підрозділ «Беркут», якому просто змінили назву.

З одного боку,  можна говорити, що людина невинна, доки нема вироку. А з іншого - ці керівники спецпідрозділу міліції, не маючи відповідного рішення суду, 30 листопада дали незаконний наказ витіснити студентів, що закінчилося масовим побиттям. Як на мене, ці люди не повинні займати керівні посади, і за поданням слідчих суд їх відсторонив  від роботи. Але  в УМВС  Києва вважають, що ніхто інший не здатен забезпечити порядок у місті і клопочуть перед судом про надання можливості  їм вийти на роботу.

Хоча я не розумію, як вони можуть працювати на своїх посадах,адже не тільки обгрунтовано підозрюються у вчиненні тяжких злочинів, а й не надають всієї інформації слідству і не сприяють тому, щоб підлеглі давали показання? По суті, ми займаємося тим, що повинно вирішуватися керівництвом цих органів автоматично, без нас.

Загалом по розгону студентського Майдану ми повідомили  про підозру  Захарченку, Клюєву, Сівковичу, Попову, Коряку,  Федчуку, Маріненку, командиру полку «Беркут» Кусюку, двом його затупникам і сімом командирам рот. Як відомо, справа колишнього голови КМДА Попова вже слухається в суді.

- Відомо, що 20 лютого  на Інститутській загинули 49 чоловік, з яких вбивство 39-ти  інкримінують «беркутівцям». Слідство знає, хто причетний до вбивства інших 10 майданівців?

- Слідство встановлює. Ми не відкидаємо версії причетності до цього тих самих «беркутівців».  Однозначно щось стверджувати не дозволяє відсутність по цих загиблих безпосередніх очевидців, відеозаписів та іншої інформації.

Начальник управління спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк

Разом з тим по трьох загиблих отримані дані про те, що  вогнепальні поранення, які спричинили  їх смерть, могли бути здійснені з боку готелю «Україна». Перевіряється, хто там був. Не відкидається версія про можливу третю силу. Іде робота, але деталей на цьому етапі розслідування не можу повідомити.

- Глава СБУ Наливайченко у лютому заявляв, що радник президента Росії Сурков координував роботу снайперів, які розстрілювали майданівців. Це по епізоду 20 лютого?

- Так, він заявляв по цьому епізоду - це питання вже неодноразово обговорювалося, у тому числі в ЗМІ. Але на теперішній час у слідства таких даних нема, і з СБУ нам не надходили документи щодо причетності Суркова до розстрілів на Майдані.

- Але нещодавно повідомлялося, що СБУ передала  матеріали - підтвердження цьому до ГПУ...

- Передали  дані про терористичну діяльність в зоні АТО, але не про причетність до розстрілів.

Вони дійсно надавали матеріали, що Сурков перебував в Києві та про те, з ким зустрічався, у тому числі про представників ФСБ, які приїжджали. Але зараз іще тривають наші з СБУ слідчі дії та оперативно-розшукові заходи по перевірці діяльності співробітників ФСБ та Суркова на території України.

Адвокати екс-беркутівців Аброськіна і Зінченка заявляють у суді, що звинувачення слідства грунтуються лише на тому, що вони були 20 лютого на вулиці Інститутській, а, власне,  чи стріляли, чи влучив  хтось із них і  чи були загиблі  від цих пострілів, не доведено...

- Я позбавлений можливості говорити про оцінку доказів на даному етапі.  Ці двоє в - суді. Ще двоє «беркутівців» заарештовані, і по них триває слідство.  Крім того, дев'ятнадцять «беркутівців» перебувають у розшуку. Слідство зібрало достатньо доказів, щоб повідомити їм про підозру в тому, що вони в складі підрозділу  виконували злочинний наказ аби завдати вогнепальних поранень протестувальникам. Доведена вина чи ні можна буде говорити за результатами розгляду справи в суді.

- У нас діє закон про заочне правосуддя. Чи можете його застосувати до екс-командира роти «Беркуту» Садовника, який втік восени минулого року? 

- Заочне засудження може проводитися, коли людина оголошена у міжнародний розшук Інтерполом. А Садовника  відмовилися оголошувати в міжнародний розшук, так само як інших 18 «беркутівців». В організації вважають, що на підставі ст.3 Статуту Інтерполу злочини включають політичні елементи. Тому Інтерпол здійснює оголошення в розшук за нашими запитами лише за вчинення економічних злочинів. На цей час у розшук оголошені  Віктор Федорович та Олександр Вікторович Януковичі, Азаров, Арбузов, Клименко, Ставицький, Богатирьова і  Курченко.

- А який термін давності у справі про розстріл майданівців?

- Немає для вбивства терміну давності. Через  15 років у суду лише з`являється право  закрити справу. У провадженнях про вбивства все рівно має відбутися суд, який має вирішити віддати винного на відбування покарання чи закрити справу за строком давності.

- Чи висунуто комусь підозру по  вбивству  Сергія Нігояна,  Михайла Жизневського і  Романа Сеника?

- По цьому епізоду ще нікому не повідомили про підозру - триває системна робота з розкриття даних вбивств.

- А слідство окреслило коло підозрюваних?

- Так, ми можемо говорити про звуження кола осіб. Я міг би пояснити, в чому суть, але, враховуючи, що ми його хочемо розкрити, то деталей повідомити на цей час не можу в інтересах слідства.

- Нещодавно  у Харкові затримали трьох  екс-беркутівців, яких підозрюють у причетності до вбивств 18 лютого п`яти мітингувальників під час пішої ходи до Верховної Ради.  Розкажіть подробиці...

- Були затримані колишній командир харківського батальйону «Беркут», командир роти цього батальйону та ще один рядовий. Двоє продовжували працювати  в уже реорганізованому підрозділі, а один звільнився і перейшов працювати у ДАІ Харкова.

Начальник управління спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк

Один з названих керівників  спецпідрозділу міліції навіть розглядався на заступника начальника УМВС однієї з областей.

Чому їх так довго не арештовували?

- Слідство багато часу витрачає на те, щоб зібрати достатньо доказів для обрунтованого повідомлення про підозру. Було знищено  багато документів про місцеперебування того чи іншого підрозділу міліції під час протестних акцій, тому слідчі витратили чимало часу, щоб  встановити, хто у певному місці був в той час, коли вчиняли злочин.Також тривалий час займають проведення судових експертиз.

Суттєвий вплив на оперативність проведення розслідування має катастрофічне матеріально-технічне забезпечення судово-медичних та інших експертних установ. Страждає якість експертиз, бо через відсутність обладнання експерти не в змозі відповісти на велике коло питань слідства.

- Як просувається слідство у справі стосовно узурпації влади Януковичем, зокрема, причетності до цього суддів КСУ?

- Цією справою займається Управління з розслідування особливо важливих справ, яке входить у Головне слідче управління. Там активно ведеться слідство, судді викликаються на допити, є суттєві зрушення, але деталей я не зможу  повідомити.

- А коли передасте до суду справу Єфремова, якого підозрюють у зловживаннях під час ухвалення  «диктаторських законів» 16 січня?

- Ми б уже  завершили цю справу, коли б допитали  депутатів, які приймали участь в голосуванні або перебували в залі. Вся складність цього розслідування полягає в тому, що у нас нема поваги народних обранців до викликів слідства. По третьому, по четвертому колу просимо їх з`явитися, а вони не приходять -  як опозиційні так і провладні, як діючі так і колишні.

З цього приводу ми пишемо листи на адресу голови Верховної Ради і керівника апарату. Склалося враження, що депутати люблять розповідати про правову державу і законність, але своїм прикладом не хочуть демонструвати  повагу до закону.

Начальник управління спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк

По цьому епізоду ми повідомили про підозру колишньому першому заступнику голови Верховної Ради Ігорю Калєтніку та голові лічильної комісії Володимиру Олійнику, які перебувають в розшуку. Олександр Єфремов знаходиться під домашнім арештом. Ще повідомлено про підозру десяти членам лічильної комісії.

- Говорять, що ЄС невдовзі зніме санкції з Лукаш, Табачника і Клюєва, бо їм все ще не повідомили про підозру...

- Так, їм не повідомлено про підозру. У кримінальних провадженнях про правопорушення в системі Міносвіти  та Мінюсту для цього ще не зібрано достатньо доказів.  Як на мене, то не лише слідчі повинні битись над проблемою досягнення швидких та якісних результатів розслідування. По тому самому Табачнику ми взяли з інтернету інформацію про злочинні оборудки, роздрукували і почали розслідування. Але немає допомоги від Міністерства освіти, яке могло б саме  виявити, де були найбільші порушення, зокрема при витрачанні державних коштів, провести внутрішній аудит та розслідування і надати інформацію. Ми пишемо запити в Міносвіти, а нам відповідають, що порушень немає. Це не перекладання відповідальності за результати розслідування - це пояснення того, що результат досягається спільними зусиллями, однак від названих установ цих зусиль не спостерігається.  Але це не значить, що ми не встановимо винних осіб.

- А Мін`юст також перешкоджає в розслідуванні відносно Лукаш?

- Можна сказати, що так. Мін`юсту підпорядковується державне підприємство по веденню реєстрів (ДП «Інформаційний центр» - ред). Ми  просимо їх надати документи, а вони кажуть: «Звертайтесь до суду». Хоча закон дозволяє слідчому витребувати за запитом копії документів, і державне підприємство мало б  цьому сприяти...  Щось вони видають, щось - ні. Зрештою, у міністерстві могли б самі провести службове розслідування, що стосується державних закупівель.

Я вважаю, зараз головне  - досягти якісного результату у розслідуванні цих проваджень, щоб винні були притягнуті до відповідальності. А санкції ЄС по цих особах - не самоціль слідства. Звичайно, підтримка європейських інституцій у розслідуванні таких проваджень дуже важлива, але у даному випадку ми себе більше тішимо, що Європа наклала санкції. Їх сенс у тому, щоб заблокувати  гроші у банках до того часу, коли  слідчі, довівши вину особи та отримавши рішення суду про арешт належних йому коштів та майна, передадуть інформацію в країну, де рахунки заблоковані, щоб офіційно їх арештувати. У Лукаш, Табачника і Януковича-молодшого за європейськими санкціями кошти не заблоковані, тому що у них не  встановлено  рахунків у закордонних банках.

По Сергію Клюєву генеральний прокурор звернувся до Верховної Ради із запитом про зняття депутатської недоторканості. Слідство триває, воно активно ведеться, але ми стикаємося з багатьма труднощами.

Справжнім тягарем для слідства є норми чинного КПК, якими так регламентовано проведення більшості слідчих дій, що вони не сприяють швидкому, повному та неупередженому розслідуванню. В окремих випадках для отримання дозволу на виїмку документів витрачається більш як місяць часу. Таких прикладів багато.

А у нас на даний час в кримінальному процесі діють принципи  - накладемо максимум обмежень на слідчого, щоб бува когось не притіснив і не зазіхнув на чиїсь права. І при цьому вимагаються максимально швидкі результати. Але часто замість того, щоб рухатися уперед в розслідуванні, ми боремся із формалізмом.  

Алла Шершень, Укрінформ.

 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-