За півроку в Крим почнуть повертати історичні назви

За півроку в Крим почнуть повертати історичні назви

Укрінформ
Через 6 місяців, після підписання закону про декомунізацію Президентом України, буде зроблено перший крок з повернення в Крим історичної топоніміки.

Через 6 місяців, після підписання закону про декомунізацію Президентом України, буде зроблено перший крок з повернення в Крим історичної топоніміки.

Про це заявив заступник начальника управління Українського інституту національної пам'яті Сергій Громенко у вівторок під час прес-конференції в Укрінформі. 

"Через 6 місяців буде офіційно розпочато процедуру зі зміни географічних назв у Криму. Узагальнені пропозиції Український інститут національної пам'яті подасть на розгляд в Кабінет міністрів і як урядовий законопроект він надійде до Верховної Ради. Справа не тільки в тому, щоб позбавитися комуністичних назв відповідно до закону, а в тому, аби відновити історичну справедливість", - підкреслив Громенко.

За його словами, протягом 6 місяців відповідні управління Уповноваженого Президента з питань кримськотатарського народу, Український інститут національної пам'яті, Міністерство інформаційної політики та інші зацікавлені органи влади будуть проводити широку кампанію з роз'яснювання населенню та депутатам, чому Україна має повернути Криму його історичні назви.

"Ми маємо заакцентувати на тому, що процес перейменування на комуністичні назви відбувався аж ніяк не стихійно - це було зроблено кількома хвилями протягом 1945-48 років відразу після депортації кримських татар і позбавлення Криму статусу автономії. Тоді з метою затерти історичну пам'ять про кримськотатарський народ і про минуле півострова абсолютну більшість топонімів було змінено, буквально 6 назв дожили до нинішнього часу. Зараз історична справедливість вимагає, аби всі назви, запроваджені в обіг між 1945 і 1948 роками, були повернуті", - сказав Громенко.

Як уточнив заввідділом забезпечення роботи Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Арсен Жумаділов, новий закон чітко прописує механізми, як саме змінити ці назви.

"Йдеться про 69 населених пунктів і 6 районів Криму. Але це лише перший крок. Бо після перейменування тих назв, які мають ідеологічне наповнення, цей процес триватиме. І йдеться про сотні назв - не лише кримськотатарські, а й німецькі, єврейські, російські", - наголосив Жумаділов. 

Він зауважив, що йдеться саме про повернення історичних назв, які були в Криму до Радянського Союзу. І кримські історики й етнографи тривалий час працювали над тим, аби з'ясувати, які саме назви змінилися і яким чином вони мають бути коректно прописані українською мовою.

"В законопроекті про статус кримськотатарського народу, робота над яким закінчена і він є на погодженні в Меджлісі, включено пункт щодо перейменування всіх топонімів в Криму, які були змінені, включно з тими, які не містять  у собі комуністичний зміст. Ми зважимо на досвід ухваленого заону про засудження комуністичного режиму і пропишемо механізми, які дозволять змінити ці топоніми в точно такий спосіб", - підкреслив Жумаділов.

Водночас радник міністра інформаційної політики України Сергій Костинський додав, що пропозиції про перейменування населених пунктів з окупованого Криму, якому окупаційна влада повертає статус радянського заповідника, не надійдуть. Саме тому як механізм  повернення Криму історичної топоніміки задіяли Український інститут національної пам'яті.

"Це робиться в інтересах Криму і для його майбутнього. Ми повинні повернути в Україну такий Крим, у якого є майбутнє - культурне, політичне, соціальне та економічне. Для цього ми маємо підготувати необхідну нормативну базу. Нам не можна повертати півострів таким, яким він був до окупації, і не можна його повертати в статусі заповідника-"совка", - зауважив Костинський. 

Він також зазначив, що робота з повернення історичних назв має вестися вже нині, оскільки є ризик для України, що культ СРСР, який нав'язується сьогодні Криму, після деокупації Криму спровокує багатолітню політичну інерцію. Це означає, що він заважатиме поновленню колективних прав кримськотатарського народу, нівелюванню в регіоні символів тоталітарного режиму та розвитку туристичного потенціалу регіону. 

Валентина Пащенко, Київ. 12 травня 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-