Як отримати біометричний паспорт? Це не важко!
Як без черг і головного болю отримати закордонний паспорт, і що дасть щасливому власникові біометричний документ?
02.02.2015 12:15

Для тих, хто не знає. Біометричний паспорт не дозволяє їздити за кордон без віз. У всякому разі, поки що. Таким чином, ажіотаж, який виник у суспільстві навколо видачі цих документів, не завжди виправданий.

Про це, а також про те, як без черг і головного болю отримати закордонний паспорт, як залишити "з носом" шахраїв, які "присмокталися" до цієї сфери діяльності, і що дасть щасливому власникові біометричний документ, Укрінформу розповів Генеральний директор державного підприємства  "Документ" Володимир Швачко.

- Володимире Анатолійовичу, так чим же займається Ваша установа?

- Основним завданням підприємства "Документ" є сприяння Державній міграційній службі України /ДМСУ/ у виконанні її функцій - зменшення навантаження на відповідні підрозділи та удосконалення сервісу надання послуг.

На жаль, міграційна служба зараз переживає складні часи. Недостатнє бюджетне фінансування, скорочення особового складу майже в 2,5 раза і навантаження, які зросли у 3 рази внаслідок постійно зростаючого попиту на послуги ДМСУ створюють додаткові труднощі в її роботі.

Володимир Швачко

У тісній співпраці з міграційною службою ДП "Документ" впроваджує нові сервіси та стандарти надання послуг. Ми автоматизуємо - а значить, полегшуємо і прискорюємо процеси оформлення паспортних документів для населення. Для цього, власне, і створені центри «Паспортний сервіс».

Допомагаючи службі і людям, ми одночасно наповнюємо державний бюджет.

- Що собою представляють ці центри?

- Це повноцінні сучасні офіси для обслуговування великої кількості людей, які працюють за принципом самоокупності. Центри обслуговування громадян "Паспортний сервіс" створені за європейськими стандартами, мають систему електронної черги, продуману логістику руху людських потоків, спеціальні термінали для оплати послуг. Тут можна пройти і всі «супутні» процедури - фотографування, зняття відбитків пальців, копіювання оригіналів документів. Все це, як і зручна процедура формування пакета документів, зокрема, можливість оплати необхідних рахунків на місці, дозволяє людям швидко і комфортно пройти необхідні формальності.

- Скільки коштують такі послуги?

- Послуги центру коштують 250 гривень. Хочу підкреслити, що відвідувач сам вирішує, користуватися йому послугами чи ні. У кожному нашому центрі при вході великими літерами позначений перелік адрес підрозділів міграційної служби, куди людина може подати документи, минаючи наш "Паспортний сервіс". Більше того, при записі людини в електронну чергу їй також повідомляється ця інформація.

- Скільки клієнтів у день може обслужити, наприклад, Київський центр?

- Пропускна здатність Центру на Бульварі Шевченка, 27 становить 350-400 осіб на день. Працює центр з 9.00 до 20.00 без обіду 6 днів на тиждень. Тут втілена ідея «фронт-» і «бек-офісу», що дозволяє ізолювати клієнта від чиновника, який приймає рішення про видачу закордонного паспорта. Також постійна відеофіксація всіх процесів повністю виключає так звану «корупційну складову».

 

- До вас на прийом можна записатися через Інтернет?

- Ми відмовилися від практики, коли запис здійснювався через Інтернет, оскільки виникали проблеми між цими людьми і тими, хто приходив до нас у порядку «живої черги». Тепер для того, щоб скористатися нашими послугами, людині потрібно просто прийти в наш офіс. Він отримує квиток із номером в електронній черзі і чекає, коли на табло висвітитися його номер. З цього моменту почнеться процедура оформлення.

На обслуговування однієї людини, тобто консультацію, оформлення, зняття і введення біометричних даних іде приблизно 20 хвилин. Цьому сприяє використання системи інформаційного обміну та наявність платіжних терміналів. Коли документ готовий, на мобільний телефон клієнта приходить СМС із запрошенням його забрати. Слід зазначити, що у нас немає «спеціальних» днів для прийому або видачі документів. І те, й інше людина може зробити у зручний для себе час.

- Скільки коштують нові паспорти?

- З 1 січня оформляються нові паспорти з електронним чіпом і без нього. Без урахування комісії банку ціна паспорта з електронним носієм, на виготовлення якого йде 20 робочих днів, становить 518 гривень 15 копійок /плюс 250 за послуги центру/, без чіпів - 461,15 /плюс 250/. Наші центри з 12 по 29 січня прийняли понад 17 тисяч заявок. «Паспортним сервісом» видано вже понад 2000 закордонних паспортів нового зразка.

- Які ще послуги надає центр?

- Є послуги з проставлення апостиля, тобто з легалізації документів за кордоном. Можна оформити страховий поліс, скористатися послугами нотаріуса, зробити переклад на іноземну мову. У центрі є безкоштовний доступ в Інтернет, працює система кондиціонування, саме на забезпечення такого комфорту і йде частина грошей, які клієнти оплачують за наші послуги.

- Скільки таких центрів працює у нашій країні?

- Київський «Паспортний сервіс» був відкритий у серпні 2013 року. Такі ж центри діють поки в 18 областях України. З їх розташуванням можна ознайомитися на сайті. Цього року плануємо відкрити такі центри в усіх областях України.

- Звідки беруться твердження, що в Україні ціна на закордонний паспорт завищена?

- Так, такі спекуляції час від часу з'являються в пресі. Напевно, це відображення корупційних і дорогих схем, які існували навколо видачі закордонних паспортів до нашої появи.

Я б сказав, що ціна, яку ми пропонуємо заплатити клієнтам за наші послуги, є обгрунтованою і абсолютно посильною для виїжджаючих за кордон. До того ж, за словами експертів, вартість біометричного паспорта в Україні є найнижчою, в порівнянні з сусідніми країнами. Наприклад, у Грузії такий паспорт коштує 44 євро, у Литві - 43 євро, у Польщі - 32 євро.

Яніна Лемешенко, Київ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-