"Нормандський формат" як путінський піар?

Укрінформ
Господар Кремля на самітах подібних до "міланських зустрічей" чи "нормандської четвірки" завжди виглядатиме переможцем, хоча б тому, що їх відвідує 

Для вирішення конфлікту в Україні мають використовуватися ефективні, а не показові формати, до яких можна віднести "нормандську четвірку" або "міланські зустрічі". Такою точкою зору з Укрінформом поділився французький експерт з геополітики, професор бізнес-школи ICN Олександр Мельник в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

Мови Кремля і Європи несумісні

Рішення по врегулюванню ситуації на Сході України навряд чи може бути знайдене у «нормандському форматі» (зустрічі на вищому рівні між лідерами України, Росії, Німеччини і Франції), вважає французький професор. На його думку, "ні рукостискання, ні короткі обміни думками у досить формальному контексті не зможуть зрушити з місця глибоких геополітичних проблем, пов'язаних із взаємним нерозумінням".

На підтвердження своєї думки він наводить приклад нещодавнього міланського саміту. «Ми стали свідками штучно завищених очікувань політичними елітами Європейського Союзу і мас-медіа. Зустрічі вищого рівня в Мілані - це ніщо інше, ніж  медіа-шоу, яке можна прирівняти з творами батька французького водевілю Жоржа Фейдо», - вважає Олександр Мельник. Він нагадав, що Мілан став своєрідним продовженням того, що у червні відбулося на півночі Франції, де власне народився так званий «нормандський формат". За спостереженнями експерта, такі зустрічі стають «подіями без жодних новин».

Пояснюючи причини цього, він звернув увагу на розбіжності у трикутнику Росія-Європа-Україна. «Росія та Україна говорять абсолютно різними мовами, що можна порівняти з комп'ютерною несумісністю. Тому справжній обмін інформацією не може відбутися і пошук взаємоприйнятних рішень гальмується. При цьому Захід розуміє Україну і дивується Росії», - зазначив він. Експерт також нагадав, що після розпаду Радянського Союзу Україна і Росія пішли різними шляхами і по-різному трактують історичні події. "Якщо для Путіна СРСР -  це рубіж, до якого він прагне повернутися, то для українців - це минуле. Якщо для Києва революція гідності була справжнім виявом волі народу, то для Москви ця подія є диверсією Заходу, передусім американських спецслужб, які чужими руками спровокували протистояння з Росією", - зазначив він.

Водночас, Мельник підкреслив, що Путін використовує зустрічі на зразок міланської не заради переговорів, а лише задля того, щоб продемонструвати, що він завжди буде прийнятий Заходом, якою б агресивною не була його політика. У цьому контексті відіграє роль те, що Захід не знає, яким чином поводитися з Путіним, у руках якого перебуває ядерна зброя. «Господар Кремля на подібних самітах завжди виглядатиме переможцем, принаймні тому, що він їх відвідує», - прогнозує експерт. Відтак, за його словами, подібні зустрічі вищого рівня є не лише неконструктивним, а й контрпродуктивними. «Я би ставив питання щодо необхідності такого роду формату», - сказав він.

При нинішньому розкладі мають працювати механізми дипломатії, щоденні телефонні дзвінки, обмін інформацією, але не потрібно ставити «воза попереду вола» й інсценувати саміти, під час яких жодного рішення не може бути ухвалено, підсумував Мельник.

Росія відгороджується Берлінським муром

За словами експерта, у сучасній геополітиці спостерігається розподіл на два світи: країни, які розуміють глобалізацію та інтегруються в її процеси, і країни, які відкидають цю ідею в ім'я хибного розуміння ідентичності.

«Росія належить до другого світу, тому «водорозділ» в Європі проходитиме на сході України», - наголошує Олександр Мельник. За його словами, Москва вважає глобалізацію «дияволом», який розмиє національну ідентичність, тому й відгороджується новим Берлінським муром. Він додав, що вживає цей термін як символ ідеологічної біполярності ХХ століття.

«Коли Путін каже, що за своє життя, а йому виповнилося 62 роки, не відправив жодного електронного листа за допомогою електронної пошти - це ілюстрація того, що він не розуміє сучасний світ», - зазначив французький професор. І демарші російського президента - це спроби створити поле хибної ідентичності довкола слов'янства, підкреслив Олександр Мельник

 Україні потрібні  нові "Черчіллі"

Україні потрібно уникнути цього поля, переконаний він. «Якщо, справжня Україна поборе корупцію і здійснюватиме й надалі інтеграційні кроки на зустріч Заходу, створить сумісну із західною економічну модель, уся та ахінея, яку штучно створено у частині східних областей, лусне як мильна бульбашка, зникне як фікція, розвалиться як картковий будиночок», - прогнозує експерт.

У найближчій перспективі головним є щоб нормально пройшли парламентські вибори 26 жовтня. "Українцям потрібно з цієї надскладної ситуації вийти таким чином, щоб показати, що народ зробив вільний вибір на користь демократії, правової держави та ринкової економіки. У такий спосіб українці виб'ють підрунтя з-під ніг Путіна", - вважає Олександр Мельник.

Він висловив впевненість у тому, що будь-яке продовження конфлікту військовими силами та засобами призведе лише радикалізації в Україні, що буде негативно для демократії. Українці в жодному випадку не повинні входити у фатальну динаміку війни, це буде ірраціональним, застерігає французький експерт.

«Я не виступаю за федералізацію України, її розкол за будь-якими ознаками, я швидше прибічник ієрархізації пріоритетів, якими зараз є демократія та вирішення економічних питань у тій частині України, яка вийшла з Майдану, для якої революція гідності є джерелом натхнення та легітимності», - поділився своїм баченням експерт.

Підсумовуючи у глобальному контексті французький вчений відзначив, що з будь-якої трагічної ситуації потрібно виходити створюючи нові концептуальні та інноваційні рішення. «Сучасній геополітиці потрібні нові «Черчіллі», люди які не екстраполюють вчорашню ситуацію на завтрашній день, а створюють нову реальність», - наголосив він.

Роман Сущенко, Париж.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-