Україна і «Шовковий шлях»: нам по дорозі

Україна і «Шовковий шлях»: нам по дорозі

Укрінформ
Україна активно підтримує ідею про відтворення «Великого шовкового шляху», яку пропонує світу офіційний Пекін, і готова брати в цьому проекті зацікавлену участь.

Україна активно підтримує ідею про відтворення «Великого шовкового шляху», яку пропонує світу офіційний Пекін, і готова брати в цьому проекті зацікавлену участь.

Про заявив посол України в КНР Олег Дьомін, виступаючи на Міжнародному семінарі «Економічний пояс «Шовкового шляху», що відбувся цього тижня в Пекіні, передає кореспондент Укрінформу.

«Степи Євразії - від Монголії до Карпатських гір - ідеально підходять для одного з найбільш насичених маршрутів «Великого шовкового шляху». А Україна, як відомо, лежить на цій умовній осі, що пов'язує Схід і Захід», - зазначив Дьомін у своєму виступі.

Глава української дипмісії в Китаї нагадав, що про торгову дорогу, що пов'язувала Східне Середземномор'я через територію нинішньої України, а також через Урал і Сибір з Китаєм, розповідав ще історик античних часів Геродот в 430 році до н.е. і автори інших стародавніх текстів. Підтверджують це й знахідки археологів: розкопки на території сучасної України виявили нефритові кільця, бронзові сокири та ножі китайського походження, виготовлені півтори-дві тисячі років до н.е.

Крім того, саме через територію нинішньої України внаслідок її географічного положення проходили торгові шляхи не лише зі Сходу на Захід, а й з Півночі на Південь, зокрема, знаменитий шлях «із варяг у греки». Ці чинники відіграли вирішальну роль у створенні першої на території України держави - Київської Русі, однієї з наймогутніших держав Європи наприкінці І тисячоліття, розповів Дьомін.

Український посол зазначив, що і з позицій 21 століття Україна ідеально підходить для розвитку сучасної системи взаємозв'язків на євразійському просторі. Він підкреслив, що Україна хотіла б стати своєрідним мостом між Азією і Європою, для чого вона має всі можливості.

«До цього, власне, і прагне Україна, проголосивши свій євроінтеграційний курс і заявивши про намір створити відкриту економіку. Ми не бачимо ніяких ні економічних, ні політичних, ні правових перешкод, щоб через Україну стикувалися і співпрацювали зона вільної торгівлі СНД і зона вільної торгівлі України та Європейського Союзу», - сказав дипломат.

При цьому він зауважив, що «є люди і певні зарубіжні сили, яким це прагнення України до відкритості не подобається, і вони докладають серйозні зусилля, аж до збройних провокацій, щоб зірвати цей процес». Проте, Олег Дьомін висловив сподівання, що «це - тимчасові явища, що прозріння настане, а те, що відкритість економік і комунікацій на євразійському просторі є взаємовигідними - стане зрозуміло всім».

Говорячи про конкретні можливості співпраці між країнами - учасницями «Шляху», Олег Дьомін підкреслив, що в рамках своєрідного «економічного коридору» вже починається реалізація низки проектів між Україною і Китаєм, зокрема, в аспекті будівництва інфраструктурних об'єктів - доріг, портів, створення систем зв'язку нового покоління. Попереду, за його словами, вражаюча програма спільного виробництва в аграрній області, а також створення багатопрофільних машинобудівних кластерів на території Китаю і України.

Цікавою, за його словами, видається реалізація спільних проектів з Казахстаном в організації зернового пулу, а також з Казахстаном і Туркменістаном у створенні транспортного коридору для поставок вуглеводневих продуктів в напрямку Європи. Підписання Асоціації України з ЄС створює нові, більш масштабні можливості для виходу продукції спільних виробництв на широкий європейський ринок. Дипломат висловив упевненість також у тому, що економічне співробітництво з Росією все ще має широку перспективу.

Посол підкреслив, що наша країна від початку з величезною увагою поставилася до ініціативи Голови КНР Сі Цзіньпіна, яку він висунув у вересні минулого року, і однією з перших країн Східної Європи прийняла рішення послідовно підтримувати розвиток економічного пояса в рамках «Нового шовкового шляху». Дьомін назвав цей проект однією з найбільш значущих ініціатив сьогодення, як у політичному, так і в економічному плані.

Він запевнив у повній спадкоємності політики України в питаннях реалізації проектів у рамках «Шовкового шляху», який, за його словами, «безсумнівно, стане одним з важливих і надійних ланок у цьому ланцюзі дружби між Заходом і Сходом».

Нагадаємо, що відповідно до масштабної ідеї китайського керівництва, новий Шовковий шлях повинен пройти зі сходу на захід через 18 євразійських країн, чисельність населення яких становить близько 3 млрд осіб або близько половини світового населення. Цей шлях розглядається як найбільш протяжний і потенційно значущий економічний коридор на Землі, який покликаний сприяти оздоровленню світової економіки. При цьому проект не передбачає створення будь-якого нового механізму багатостороннього співробітництва , його основна функція полягає у формуванні нових способів геоекономічної взаємодії, зокрема створення транспортних і енергетичних коридорів.

У роботі форуму взяли участь представники багатьох країн світу, в тому числі з КНР, України, Туреччини, Бельгії, Греції, Іспанії, Франції, Нідерландів, Німеччини та Італії.

Ольга Танасійчук, Пекін. 24 квітня 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-