Зміни до КВК не передбачають використання мобільних засудженими - експерт

Зміни до КВК не передбачають використання мобільних засудженими - експерт

Укрінформ
Мобільний телефон засудженим до позбавлення волі не дозволено навіть після внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України

Мобільний телефон засудженим до позбавлення волі не дозволено навіть після внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (КВК).

На цьому наголосила правозахисник, юрист Євгенія Закревська під час засідання експертного «круглого столу» на тему: "Новий закон для ув'язнених: посилення або пом'якшення режиму?», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Навіть мобільні телефони не дозволили, тобто у другій редакції (законопроекту. - ред.) виключили поправки до ст.59 і 99 КВК, ніяких мобільних телефонів ув'язненим не дозволили», - сказала Закревська.

Вона додала, що новий закон також обмежив для засуджених користування звичайними телефонами.

«Тепер така можливість надається виключно за дозволом адміністрації, а особа, на яку наклали стягнення, перевели до карцеру, якраз і має проблеми з дотриманням її прав», - зазначила експерт.

Закревська також вказала, що змінами до КВК обмежене коло осіб, з якими засуджений може зустрітися.

«Ускладнено побачення з тими особами, які не перебувають у шлюбі, крім того, заборонено побачення з родичами під час карантину, переведення, тобто тоді, коли засуджений найбільш гостро потребує адаптації», - сказала вона.

За словами юриста, нові обмеження для засуджених, які стосуються куріння, прийому їжі, це - «додаткова корупційна складова, додатковий важіль впливу з боку адміністрації на людей, які утримуються під вартою».

Закон про зміни до КВК не є євроінтеграційними, вважає Закревська, в ньому, зокрема, немає жодного слова навіть про медичну допомогу для засуджених. «Фактично цей закон прийнято для полегшення роботи пенітенціарної служби, без врахування будь-яких прав і свобод громадян»,- підсумувала вона.

Олег Олійник, КИЇВ. 8 жовтня 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-