Мінфін: Проект держбюджету розроблений на базі Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік

Мінфін: Проект держбюджету розроблений на базі Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік

Укрінформ
Проект державного бюджету на наступний рік розроблявся на базі Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік, схвалених урядом України

Проект державного бюджету на наступний рік розроблявся на базі Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік, схвалених урядом України.

На цьому наголосив начальник Управління комунікацій Міністерства фінансів України Віктор Косарчук в коментарі Укрінформу.

«Для розрахунку проекту держбюджету використані показники, які враховані в Основних напрямках бюджетної політики на 2014 рік. Ті, хто поширюють думку, що вони не враховані, не володіють інформацією», - наголосив Косарчук.

Перший заступник міністра фінансів України Анатолій Мярковський представив проект державного бюджету на 2014 рік на засіданні Кабінету Міністрів 11 вересня. Основні показники проекту державного бюджету на наступний рік базуються на зростанні ВВП 3%. Інфляція передбачена на рівні (грудень до грудня) - 8,3%, державний борг - 32,4% від ВВП, дефіцит державного бюджету очікується на рівні 2,7% від ВВП.

Як наголосив Косарчук, особливістю проекту держбюджету на наступний рік є збереження соціальної складової документу, незважаючи на складні бюджетні умови 2013 року. «У проекті бюджету на 2014 рік врахований ряд питань соціального характеру, в тому числі, реалізація нових соціальних ініціатив Президента України», - сказав керівник прес-служби Мінфіну.

Він також відзначив, що в бюджеті збережено напрям розширення бази оподаткування з одночасним зменшенням податкового навантаження на бізнес. Зокрема, відповідно до законодавства, передбачено зниження ставки ПДВ з 20 до 17 відсотків, податку на прибуток - з 19 до 16 відсотків. «Все йде в правовому полі, не дивлячись на всі негативні явища. Йде зниження податкової бази з одночасним розширенням бази оподаткування, ця робота ведеться у тісній співпраці з іншими міністерствами та відомствами», - додав Віктор Косарчук.

Основні напрями бюджетної політики на 2014 рік схвалені розпорядженням КМУ №213-р від 27.03.2013 р.

Документ передбачає номінальний ВВП в обсязі 1694,8 млрд грн. При цьому темпи зростання реального ВВП встановлені у 103%, індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) - 108,3%, індекс цін виробників (грудень до грудня попереднього року) - 108,6%.

Рівень безробіття визначений за методологією Міжнародної організації праці на рівні 7,1-7,4%.

Для розрахунку бюджетних показників використовується припущення щодо офіційного обмінного курсу гривні до долара США у середньому на рік та на кінець року, виходячи з положень, визначених Основними засадами грошово-кредитної політики НБУ.

Зростання базового індексу споживчих цін буде утримано на рівні 4-6%, що відповідає цілям на середньострокову перспективу, встановленим в Основних засадах грошово-кредитної політики на 2013 рік. Водночас нестабільність на світових фінансових та товарних ринках може спричинити об'єктивне ситуативне коливання цін, включаючи ціни на енергоносії, і, як наслідок, призвести до тимчасового коливання індексу споживчих цін, який становитиме до кінця 2014 року 8,3%.

Основні напрями бюджетної політики на 2014 рік розроблені відповідно до визначених у щорічному посланні Президента до Верховної Ради пріоритетів та грунтуються на положеннях Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, інших прогнозних і програмних документів економічного та соціального розвитку України.

Реалізація бюджетної політики на 2014 рік буде спрямована на підтримку основних секторів економіки, активізацію процесів модернізації національного виробництва, продовження здійснення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату в Україні, стимулювання експорту та підвищення рівня добробуту громадян.

Наталія Печоріна, КИЇВ. 12 вересня 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-