Цьогоріч для дітей працюватимуть майже 800 оздоровчих закладів - Дроздова
Із 1 червня, в Україні стартує сезон дитячого літнього відпочинку та оздоровлення. Школярі чекають цього із нетерпінням, бо зможуть знайти нових друзів та побувати в нових місцях
30.05.2013 14:40

За кілька днів, а саме із 1 червня, в Україні стартує сезон дитячого літнього відпочинку та оздоровлення. Школярі чекають цього із нетерпінням, бо зможуть знайти нових друзів та побувати в нових місцях. Натомість у батьків виникає чимало запитань.

Щоб допомогти знайти відповіді на найбільш поширені із них, УКРІНФОРМ звернувся до заступника міністра соціальної політики України Лідії Дроздової.

- Де плануєте оздоровлювати дітей нинішнього літа?

- Цьогоріч по всій Україні працюватимуть майже 800 оздоровчих закладів. Із них - 6 дитячих центрів та 78 закладів санаторного типу. Крім того, для відпочинку дітей буде організовано понад 250 наметових містечок та понад 700 закладів праці та відпочинку. У багатьох із цих закладів відпочиватимуть діти за пільговими путівками. Не слід забувати про те, що при більшості навчальних закладів запрацюють денні табори.

- І скільки ж дітей зможуть у них відпочити та оздоровитися?

- Ми передбачаємо забезпечити оздоровленням та відпочинком 2 млн 940 тис. дітей. Це 70% від загальної кількості дітей шкільного віку. 1 млн 102 тис. 500 з них отримають путівки безпосередньо у заклади оздоровлення.

Зауважу, що одне із завдань, поставлених перед нами міністром Наталією Королевською, полягає саме у системному збільшенні кількості дітей, які протягом літа не тільки відпочиватимуть, а й оздоровлюватимуться. Уже нині ця цифра виросла більш ніж на 150 тисяч порівняно з минулим роком. Важливість цього питання в тому, що оздоровлення включає повний комплекс заходів з відновлення здоров'я дитини, а зміни у таких закладах тривають 21 день. У таборах відпочинку зміни можуть бути 14-18 днів, що не дає можливості повноцінно відновити фізичне і психічне здоров'я школярів.

- Хто може претендувати на пільгові путівки?

- Передусім йдеться про дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти-інваліди. Окремою категорією є діти, потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи, а також ті, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф. Окрім того, на пільгові путівки можуть претендувати діти з багатодітних та малозабезпечених родин, а також обдаровані та талановиті хлопчики і дівчатка.

Окрім того, хочу зазначити, що до пільгової категорії відносяться й діти, які потребують особливих умов для оздоровлення. Це діти з особливими фізичними та психічними потребами, які не можуть перебувати у закладах оздоровлення та відпочинку самостійно і потребують індивідуального догляду та створення спеціальних умов.

- Від чого залежить вартість путівки для дітей пільгових категорій?

- Придбані за рахунок бюджетних коштів путівки надаються безоплатно або з частковою оплатою у розмірі 20%, 30% чи 50% вартості путівки. Сума батьківської плати залежить від пільгової категорії, до якої належить дитина, враховується соціальний статус і матеріальне становище сім'ї, в якій вона виховується. Так, безкоштовні путівки, як правило, надаються дітям-сиротам, дітям-інвалідам, малозабезпеченим і багатодітним родинам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи тощо.

Путівки з частковою оплатою у розмірі 20%, 30% чи 50% вартості путівки виділяються для талановитих і обдарованих дітей, лідерів дитячих громадських організацій, дитячих творчих колективів та спортивних команд.

- Куди слід звертатися, щоб отримати таку путівку?

- Для того, щоб отримати пільгову путівку, необхідно звернутися із заявою до структурного підрозділу з питань сім'ї та молоді за місцем проживання.

- А щодо оздоровлення дітей, які не належать до пільгових категорій. Де придбати путівки для них?

- Для цього батькам слід звернутися до комісії соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на підприємствах або до профспілкових комітетів. При великих підприємствах та комбінатах також діють власні заклади відпочинку та оздоровлення дітей, тому це ще один зі шляхів розв'язання батьківських проблем.

Окрім того, зараз путівки продають як безпосередньо табори та санаторії, так і туристичні фірми. Тому батькам залишається визначитися із типом закладу та місцем його розташування. Ознайомитися із переліком таборів, які є в Державному реєстрі дитячих оздоровчих закладів, можна на сайті Міністерства соціальної політики України.

- Яка сума передбачена на організацію цьогорічної кампанії з дитячого оздоровлення та відпочинку? Хто безпосередньо здійснює таке фінансування?

- У Держбюджеті на цей рік на організацію оздоровлення та відпочинку дітей передбачено 506 млн 176 тис. гривень. Ці кошти розподілені між програмами Мінсоцполітики (498 млн 376 тис. грн), Мінагрополітики (7 млн 500 тис. грн) та Міносвіти (300 тис. грн).

Якщо брати безпосередньо Міністерство соціальної політики, то зазначені кошти будуть спрямовані на оздоровлення дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та на закупівлю путівок для оздоровлення дітей пільгових категорій у дитячих центрах "Артек" і "Молода гвардія".

Окрім того, із обласного та місцевих бюджетів на ці потреби буде виділено 584 млн 438 тис. гривень. Передбачається також залучити 894 млн 152 тис. гривень позабюджетних коштів. Не слід забувати й про кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який спрямує на літній відпочинок дітей 382 млн 400 тис. гривень, що на 77,2 % більше, ніж торік.

- Відомо, що Президент України видав спеціальне доручення щодо організації дитячого оздоровлення та відпочинку і розвитку мережі закладів, поліпшення їх матеріально-технічної бази. Що робиться для його виконання?

- Розвиток мережі дитячих оздоровчих та відпочинкових закладів і поліпшення їх матеріально-технічної бази, справді, є надзвичайно актуальним питанням. Адже переважна більшість таборів та санаторіїв для дітей дісталася нам у спадок ще від часів СРСР. Тому 15 травня цього року уряд схвалив Концепцію Державної цільової соціальної програми оздоровлення і відпочинку дітей та розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року. Наше міністерство зараз розробляє проект Програми на її виконання.

Ми вже заклали в проект Програми механізми, які дозволять збільшити рівень охоплення оздоровчими послугами дітей, а також створять умови для якісного відпочинку дітей. Серед планів - створення 3 цілорічних оздоровчих центрів у Львівській, Харківській областях та в Автономній Республіці Крим загальною потужністю майже 10 тисяч ліжко-місць щорічно. Окрім того, буде відновлена робота й 50 дитячих оздоровчих закладів та зміцнена матеріально-технічна база діючих закладів.

На завершення хочу повідомити, що в усіх регіонах України для контролю та організації проведення оздоровчої кампанії вже діють оперативні штаби на чолі із заступниками голів облдержадміністрацій. Туди батьки також можуть звертатися у разі виникнення у них якихось питань чи проблем.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-