День слов'янської писемності святкують у дев'яти країнах Європи. ІНФОГРАФІКА

День слов'янської писемності святкують у дев'яти країнах Європи. ІНФОГРАФІКА

Укрінформ
24 травня в Україні, Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Словаччині, Македонії, Чорногорії, Чехії відзначають День слов'янської писемності і культури

24 травня в Україні, Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Словаччині, Македонії, Чорногорії, Чехії відзначають День слов'янської писемності і культури. Свято приурочене до дня вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія,  слов'янських просвітників та проповідників християнства.

Кирило і Мефодій вважаються "батьками" слов'янської абетки, створеної на основі грецької. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця». Брати також переклали з грецької мови на слов'янську Євангеліє та Псалтир.

Детальніше про поширення "кирилиці" у світі та про долю просвітників можна дізнатися з інфографіки Укрінформу.

День слов'янської писемності святкують у дев'яти країнах Європи. ІНФОГРАФІКА

Інфографіка Укрінформу. День слов'янської писемності і культури. На ілюстрованій схемі зображено карту поширення кирилиці в країнах світу, відтворено первісне написання літер кириличного алфавіту. В інфографіці також подано  історичну довідку про життя та діяльність Кирила і Мефодія, канонізацію просвітників Східною (православною) Церквою та причислення до святих Західною (католицькою) Церквою, долю їхньої культурної та церковної спадщини. Зазначено, що у 1980 році Папа Іван Павло II оголосив святих Кирила та Мефодія «покровителями» Європи. День святих Кирила та Мефодія відзначається католиками 14 лютого, православними та католиками східного обряду - 24 травня.

Придбати інфографіку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-