«Нафтогаз» в 2013 році може знизити закупівлю російського газу до 18-20 млрд куб м - Чупрун

Укрінформ
НАК «Нафтогаз України» може знизити обсяг закупівлі російського газу в 2013 році на 30% в порівнянні з 2012 роком, до 18-20 млрд куб

НАК «Нафтогаз України» може знизити обсяг закупівлі російського газу в 2013 році на 30% в порівнянні з 2012 роком, до 18-20 млрд куб. м.

Про це заявив заступник глави правління НАК «Нафтогаз України» Вадим Чупрун, відповідаючи на запитання журналістів у п'ятницю у Києві, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«У нас постійно йдуть перманентні переговори з російським «Газпромом». Ми наступного року, може, вийдемо на закупівлю газу в межах 20 млрд куб. м, може бути навіть 18 млрд куб. м», - сказав В. Чупрун.

Він зазначив, що заявка на купівлю цього об'єму газу вже направлена в «Газпром». «Щоб нас ніхто не звинувачував, що ми не своєчасно робимо заявки, заявки відправлено вже давно. Це є предметом переговорів», - повідомив заступник голови правління компанії.

Він пояснив, що раніше озвучена цифра в 24,5 млрд куб. м закупівлі російського газу в 2013 році є попередньою, в яку компанія вносить корективи. «Тепер у нас думка така, що ми можемо купити і в межах 20 млрд куб. м», - заявив В. Чупрун.

За його словами, зниження об'ємів закупівлі газу у російського «Газпрому» стало можливим завдяки збільшенню власного видобутку природного газу в Україні на 35% щодобово, зниженню споживання газу і диверсифікації його поставок в країну. «Якщо я знижую витрату за рахунок всіляких проектів і програм, якщо я стараюся видобувати більше у себе, якщо у мене є варіант диверсифікації природного газу, то чому я маю закуповувати дорогий товар», - вважає В. Чупрун.

Коментуючи можливі заперечення російської сторони з приводу закупівель газу, заступник голови «Нафтогазу» запропонував їй «подивитися реально, мужньо і мудро на цей договір». «Я же не можу платити максимальну ціну навіть в порівнянні з будь-якою країною Європи. Чого це раптом. Що я страчений, чи що. Ми хочемо домовитися мирним, мужнім, але об'єктивним шляхом. Нам така кількість за такою ціною не потрібна», - заявив В. Чупрун.

Він також повідомив, що за підсумками 2012 року НАК «Нафтогаз України» придбає порядку 27,5 млрд куб. м природного газу у ВАТ «Газпром», заплативши водночас близько $12 млрд.

Як повідомляло агентство, середня ціна російського газу для НАК «Нафтогаз України» за підсумками 2012 р. складе порядку $424,3 за тис. куб. м. Зокрема, в I кварталі вартість газу становила $416 за тис. куб. м, у II кварталі - $425 за тис. куб. м, в III кварталі - $426 за тис. куб. м, в IV кварталі - $430 за тис. куб. м.

Оксана Суханова, КИЇВ. 16 листопада 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-