У Києві відкрили виставку світлин «Люди, команди і технології для мінної безпеки України»

У Києві відкрили виставку світлин «Люди, команди і технології для мінної безпеки України»

Фото
Укрінформ
Програма розвитку ООН і Благодійний фонд Legacy of War презентували у Києві фотовиставку "Люди, команди і технології для мінної безпеки України" британського фотографа-документаліста Джайлза Дьюлі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, цей спільний проєкт ПРООН і Legacy of War Foundation приурочений до Міжнародного дня просвіти з мінної безпеки.

"Сьогодні ми відкриваємо фотовиставку "Люди, команди і технології для мінної безпеки України" у Києві. Сподіваємося, що її побачать у багатьох містах світу. 4 квітня пан Дьюлі, який сам постраждав від мінної травми, представлятиме свою виставку в Нью-Йорку і говоритиме про важливість протимінної діяльності, стійкості, відновлення і розбудови. Ця виставка спрямована не лише на підвищення обізнаності про протимінну діяльність, а й на привернення уваги до необхідності спільних дій та залучення різних стейкхолдерів - від політиків до постраждалих від мін, чиї голоси також дуже важливі", - сказав заступник постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс.

Перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко у своєму виступі висловила сподівання, що цей спільний проєкт допоможе залучити більше ресурсів, людей і досвіду для звільнення української землі від вибухових речовин.

"Будь-яка відбудова починається з розмінування, і якщо ми хочемо, щоб українці поверталися на свою землю, ми маємо якомога швидше розмінувати її і робити це якомога ефективніше", - сказала Свириденко.

У Києві відкрили фотовиставку Джайлза Дьюлі «Люди, команди і технології для мінної безпеки України» / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Вона нагадала, що наразі в Україні потенційно заміновано понад 150 тис. квадратних кілометрів, що наражає на ризик 6 млн людей.

"Тому ми говоримо не лише про економічний аспект, а про життя людей у першу чергу", - акцентувала перша віцепрем'єрка.

Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун своєю чергою привернула увагу до того, що, згідно з дослідженням ООН, за рік в Україні на 70% збільшилася кількість людей, які постраждали внаслідок мінно-вибухових травм.

"Ми бачимо, наскільки терміново необхідно діяти, щоб змінити цю ситуацію. Ми співпрацюємо з ДСНС, яка діє дуже сміливо і робить надзвичайно багато, і залучаємо міжнародних партнерів. ... Ця кампанія з протимінної безпеки також дуже потрібна, щоб люди усвідомлювали, що означає для постраждалих від мінної травми жити з інвалідністю", - зазначила Браун.

Уповноважений ООН з прав людей з інвалідністю у контексті війни і розбудови миру, фотограф-документаліст, засновник благодійного фонду Legacy of War Foundation Джайлз Дьюлі провів для присутніх екскурсію фотовиставкою.

Читайте також: У Чернівцях відкрили виставку військових ТрО «Довжиною у війну»

Він розповів, що з 2015 року постійно повертається в Україну, щоб документувати перебіг воєнного конфлікту.

"Я сьогодні висловлюю свою солідарність з українцями... Наша фундація Legacy of War - це спадок війни, який змушує нас вчитися на помилках... Розмінування справді є дуже важливим, але, на жаль, нам треба також мати справу з людьми, які зазнали поранень від мін... Якщо ми зараз не зробимо все можливе для протимінної безпеки в Україні, то дитина, яка ще не народилася, може загинути внаслідок цього конфлікту. Ми маємо цьому запобігти", - наголосив Дьюлі.

Джайлз Дьюлі - воєнний документаліст, фотограф, письменник, ведучий, шеф-кухар та засновник благодійного фонду Legacy of War Foundation. 12 років тому він знімав в Афганістані й наступив на саморобну міну. Джайлз втратив три кінцівки, переніс 37 операцій. Лікарі давали невтішні прогнози. Проте вже за півтора роки він повернувся до роботи в Афганістан. У 2022 році Дьюлі призначили першим уповноваженим ООН із прав людей з інвалідністю у контексті війни й розбудови миру. Зараз фонд Дьюлі Legacy of War Foundation допомагає українцям, постраждалим від війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-