У Києві проросійські вандали пошкодили  стенди виставки про журналістів на війні

У Києві проросійські вандали пошкодили стенди виставки про журналістів на війні

Фото
Укрінформ
Інститут масової інформації звернувся до правоохоронних органів з приводу вандалізму, вчиненого в Києві проти фотовиставки про журналістів на війні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ІМІ.

«Проти фотовиставки The War Is Not Over Yet («Війна ще не закінчилася»), яка проводиться в Іллінському сквері в Києві, невідомі вчинили акт вандалізму з поширенням тез російської пропаганди, запереченням агресії Росії проти України та зневажливого ставлення до українських журналістів», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, на стендах виставки зібрано історії та світлини журналістів, операторів, фотографів, фіксерів, які загинули, були поранені або опинилися в полоні з 24 лютого 2022 року.

Виставка охоплює як історії журналістів, котрі постраждали під час виконання професійних обов'язків, так і журналістів, що загинули як військовослужбовці, захищаючи нашу країну в лавах ЗСУ.

Їхні світлини було пошкоджено написами з образами та запереченням збройної агресії Росії проти України.

У зв’язку з цим Інститут масової інформації звернувся до правоохоронних органів – Головного управління СБУ в Києві та Київській області та Київської міської прокуратури – щодо розслідування кримінального правопорушення.

Виставка була відкрита 16 вересня 2023 року, в день пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх убитих українських журналістів, в Іллінському сквері Києва (Подільський район). Її співорганізаторами виступили Український ПЕН, Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, Національний музей Революції Гідності, Премія імені Георгія Гонгадзе, Київський міський центр народної творчості та культурологічних досліджень.

Виставка мала тривати до 8 жовтня, проте 2 жовтня партнери помітили образливі написи й демонтували стенди.

Зазначається, що за півтора року виставка про журналістів і журналісток, завдяки яким світ знає про війну, яку розвʼязала Росія проти України, побувала у восьми містах – Хмельницькому, Харкові, Тернополі, Полтаві, Києві, Боярці, Вінниці та Одесі. Такий випадок стався вперше.

«За весь час експонування фотовиставки ми вперше зіткнулися з подібним інцидентом. Побачити, що обличчя твоїх колег, які загинули, дістали поранення чи потрапили в полон після початку повномасштабної війни, розмальовані образами, м’яко кажучи, неприємно і непросто. Окрім цього, образливі написи на стендах транслюють наративи російської пропаганди, невизнання російської агресії. ІМІ від імені співорганізаторів скерував заяву до Служби безпеки України та прокуратури, ми розраховуємо на те, що винних притягнуть до відповідальності якнайшвидше. Надалі чекатимемо на результати дій правоохоронних органів», – заявила директорка ІМІ Оксана Романюк.

Читайте також: У Братиславі відкрили виставку про агресивну війну РФ проти України

Інститут масової інформації та партнери звертаються до власників камер поблизу Іллінського скверу в Подільському районі столиці з проханням надати копії записів, які допоможуть встановити зловмисників чи будь-кого, хто помітив правопорушення. 

В ІМІ нагадують, що за даними моніторингу, з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Фото: Національний музей Революції Гідності

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-