Музей війни презентував нову креативну виставку «Батьківщина-мати. Переозначення»

Музей війни презентував нову креативну виставку «Батьківщина-мати. Переозначення»

Фото
Укрінформ
Виставка про переосмислення скульптури "Батьківщина-мати" стимулюватиме дискусію про подальше наповнення й роль Музею війни після перемоги України.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час презентації виставки "Батьківщина - мати. Переосмислення" у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Важливо, що ця виставка - це початок переосмислення нами не тільки щита, а й самої фігури "Батьківщини-матері" і взагалі наповнення Музею війни. Це початок великої дискусії про те, яким ми будемо бачити музей після перемоги, про що він буде, і що разом із "Батьківщиною-матір'ю" він уособлюватиме в нашій боротьбі", - зазначив очільник МКІП.

Читайте також: Ткаченко анонсував запуск проєкту з підтримки українського медіаполя «Інформаційний Рамштайн»

За його словами, нині громадяни демонструють підтримку введення образу монумента в український культурний простір.

"Я не очікував, що майже 800 тис. людей голосуватимуть за те, щоб зняти герб радянського союзу й поставити тризуб на щит "Батьківщини - матері". Наразі цей пам'ятник став зовсім іншим у розумінні українців", - зауважив Ткаченко.

Презентація виставки "Батьківщина-мати". Переозначення" у Києві / Фото: Руслан Канюка

Своєю чергою одна з кураторів виставки Жанна Очеретяна повідомила, що музей давно працює як над трансформацією образу монумента, так і подій Другої світової, що позначилося й на експозиціях. "Ми вже дуже давно говоримо у просторі музею про Україну та українців у Другій світовій війні", - зазначила вона.

Читайте також: Ткаченко: Законопроєкт про медіа зазнав суттєвих змін - фактично він буде перевнесений в Раду

За словами Очеретяної, розповідаючи особисті історії учасників воєнних подій тих років, музей протидіє пропагандистському штампу кремля про перемогу росіян у Другій світовій війні.

"Наша експозиція в музеї людиноцентрична. Ми розповідаємо не просто історію як теоретичний матеріал, а про людей, про учасників. На їхньому прикладі ми відображаємо роль України. У наших екскурсіях розповідається про роль персонально цього українця в боротьбі. Якщо саме цей українець брав участь саме у цих подіях - вони (події - ред.) були", - сказала Очеретяна.

"Батьківщина - мати. Переозначення" - це виставковий проєкт про трансформацію образу монумента в свідомості українського суспільства, підготовлений до Дня Незалежності. Він зібрав популярні роботи інтернет-користувачів: меми, арти, колажі, натхненні меседжем "Батьківщина-мати" - символ незламності України".

Читайте також: Ткаченко прогнозує суттєві зміни на ринку медіа після війни: виживуть найсильніші

На стінах равелінної Нижньої Московської брами ХVІІІ ст. Печерської фортеці технічними засобами показані нові, креативні образи скульптури.

Офіційним саундтреком інсталяції стала пісня "Меч" гурту Sera Sheer на слова Олександри Щербакової, доповнена кліпом Антона Бірюкова в стилі аніме, що розповідає про боротьбу монумента "Батьківщина - мати" з російським монстром.

Автор ідеї та куратор виставки Юрій Савчук, дизайнер проєкту Антон Логов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-