Джемілєв і Чубаров розмірковували, яким буде Крим після повернення

Джемілєв і Чубаров розмірковували, яким буде Крим після повернення

Фото
Укрінформ
У рамках Днів сходу, центру та Криму для іноземних ЗМІ, що триватимуть з 6 по 8 травня в ArtHub Укрінформу, вітчизняні та іноземні журналісти поспілкувалися з лідерами кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим та Рефатом Чубаровим. 

Як повідомила радник міністра культури України у справах Криму Есма Аджиєва, під час Днів Криму в ArtHub Укрінформу для відвідувачів підготовлено міні-виставку мистецтва кримських татар, на якій представлено національні костюми, ювелірні вироби, кераміку, також гості можуть ознайомитися з експозиціями Юлії Красиленко та Ольги Моргун про рослинний світ Криму, а також з фотовиставкою двох авторів - Сергія Савченка та Якова Вітюка "Відчуття Криму".

Водночас перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова повідомила, що цей захід дає змогу українським та іноземним журналістам, які приїхали на Євробачення, дізнатися якомога більше про кримськотатарську культуру. 

"Протягом цих днів ми будемо відзначати свято кримськотатарської культури. Минулого року Джамала перемогла з піснею про депортацію кримських татар, дуже трагічної сторінки нашої історії. Завдяки Джамалі сотні тисяч людей, не тільки в Україні, але й по всьому світу дізналися про такий народ, який багато століть виборює своє право на цю землю. Україна протягом трьох років уже так само усвідомила і перезавантажила своє ставлення до цього народу. Мета цього заходу - промоція Криму, українського Криму, кримськотатарського Криму. Три роки територія окупована, три роки умови, в яких живуть кримські татари по той бік окупації, - жахливі. Рівень страху настільки високий, що люди навіть бояться казати про свою реальну позицію, що вони думають. Ці заходи - це не тільки можливість розказати українському суспільству чи іноземним журналістам, які приїхали на Євробачення, хто такі насправді кримські татари, а це насправді месидж у Крим, що про них не забули", - сказала Джапарова. 

Зокрема, заступник генерального директора Укрінформу Марина Сингаївська презентувала буклет для українських та іноземних журналістів, у якому представлені фото найкращих місць регіонів України авторства кореспондентів агентства. 

"Укрінформ дуже радий вітати такі заходи в своїх стінах. Ми щодня проводимо презентацію України для українських та іноземних журналістів. Один із таких "івентів" - це наш буклет. Ми створили спеціально для іноземних журналістів англомовний буклет, в якому представлені всі регіони нашої держави. Тут 25 регіонів, Крим, Донецьк, Луганськ, тут фото найкращих місць, зроблені фотографами Укрінформу. Ми хочемо, щоб іноземні журналісти, взявши в руки цей буклет, захотіли повернутися, і ми намагалися показати, що родзинки є в кожному регіоні нашої країни", - розповіла Сингаївська. 

Лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров розповіли, що мріють про повернення Криму і про те, щоб Крим знову став найпривабливішим місцем для відпочинку. 

"Ми хочемо, щоб Крим був комфортним місцем для всіх людей всіх національностей. Я думаю, що після повернення Криму все буде по-іншому, не буде так, як було до окупації. Щоб була відновлена Кримська республіка, щоб усі національності могли в Автономному Криму розвиватися і не відчувати жодних утисків. У Криму є всі можливості не бути гірше Швейцарії, це має бути найпривабливіше місце, де люди будуть щасливі, де люди будуть відпочивати і не буде жодних конфліктів", - розповів Джемілєв, розмірковуючи про те, що буде після повернення Криму. 

"Біда, яка прийшла на кримську землю, дуже чітко поділила (кримськотатарське населення. - Ред.) на людей, які мають власну гідність, тих, які зберігають вірність своїй землі, своїй державі, тих, які мають честь, і людей, які в складній ситуації показали себе хитрими людьми, які готові кожного дня продаватися і продавати себе й інших. От ті, які продаються і продають, їх у Криму не так багато, декілька тисяч. Я думаю, що Крим повернеться, і цих людей в більшості не буде, вони втечуть раніше, ніж російські солдати. Це не говорить про те, що ми одразу там знайдемо порозуміння в тому, з чого починати вичищати Крим і будувати таке суспільство, яке буде прийнятним для всіх. Потрібно буде декілька років для того, щоб підготувати ситуацію щодо проведення виборів місцевих органів, декілька років Крим буде приходити в себе, відповідно до українських законів", - сказав Чубаров. 

Впродовж 1-14 травня Укрінформ стає майданчиком для роботи та спілкування іноземних журналістів, що приїхали на Євробачення. У цей період, з метою просування іміджу України у світі, Міністерство інформаційної політики України й національне інформаційне агентство "Укрінформ" проводять заходи з презентації та популяризації українських етнічних, історичних і культурних надбань за участю волонтерів та громадськості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-