Незаконні вибори в Криму: в Раді зареєстрували проект звернення до ОБСЄ

Незаконні вибори в Криму: в Раді зареєстрували проект звернення до ОБСЄ

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано проект постанови "Про Звернення Верховної Ради України "Про Остаточний Звіт ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року".

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Авторами проекту постанови №5687 стали вісім народних депутатів, серед яких перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та заступник Голови парламенту Оксана Сироїд.

Проект звернення адресований парламентам держав-учасниць ОБСЄ та діючому голові ОБСЄ, Федеральному міністрові європейських, інтеграційних та закордонних справ Австрійської Республіки Себастьяну Курцу.

"Верховна Рада України висловлює своє занепокоєння  тим, що в Остаточному Звіті Місії ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборів до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації знехтувано засадничий принцип, закріплений у Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами, яку підписала ОБСЄ 27 жовтня 2005 року", - йдеться у проекті Звернення.

Зокрема зазначається, неприпустимим є те, що АР Крим та Севастополь, які є невід'ємною частиною суверенної території України, розглядалися як складові частини федерального округу і там були утворені чотири одномандатні округи.  

"Таким чином, вибори до Державної Думи були проведені на території іноземної держави, на яку не поширюється суверенітет Російської Федерації. Внаслідок таких виборів Державна Дума Федеральних Зборів РФ сьомого скликання не може вважатись легітимно обраною", - зазначається у тексті проекту.

Верховна Рада також констатує, що остаточний Звіт Місії ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборів до Державної Думи РФ 2016 року не містить жодної юридичної оцінки впливу проведення голосування в Криму та Севастополі на результати цих виборів.

У тексті звернення також зазначається, що "у Звіті (ОБСЄ) відсутній навіть базовий аналіз впливу обставин та проблем, що виникли у виборчому процесі в Російській Федерації внаслідок проведення псевдоголосування на тимчасово окупованій території України".

"Вважаємо неприпустимим оприлюднення у Звіті статистики щодо кількості виборців, дільниць, бюлетенів на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів РФ, що враховує незаконно окуповану територію АР Крим та м.Севастополь", - сказано у тексті.

Верховна Рада України заявляє про неприпустимість ігнорування в Остаточному Звіті ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року фактів незаконного голосування на території незаконно окупованих АР Крим та міста Севастополь, а також закликає ОБСЄ/БДІПЛ оперативно розробити стандарти реагування та оцінювання викликів для виборчих стандартів, пов'язаних із агресивними діями одних держав-учасниць ОБСЄ на території інших.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-