Справа Хізб ут-Тахрір: трьох кримських мусульман етапували з Ростова-на-Дону

Справа Хізб ут-Тахрір: трьох кримських мусульман етапували з Ростова-на-Дону

Укрінформ
Із Ростова-на-Дону вивезли трьох кримських політв'язнів, засуджених по справі Хізб ут-Тахрір. Четвертий, справу якого збираються переглядати, залишився у СІЗО.

Про це у Фейсбуці повідомила активістка Яна Гончарова.

"Сьогодні в СІЗО-1 Ростова-на-Дону мені повідомили, що трьох кримських мусульман, засуджених по справі Хізб ут-Тахрір - Нурі Примова, Ферата Сайфуллаєва і Рустема Ваїтова повезли по етапу. Хоча українським консулам у п'ятницю надійшла відповідь, що всі на місці", - повідомила Яна Гончарова.

За її словами, в СІЗО залишився тільки Руслан Зейтуллаєв, щодо якого запланований перегляд справи.

"Адвокат Еміль Курбедінов підтвердив інформацію", - уточнила Гончарова.

Крім того, адвокат кримських мусульман Курбедінов повідомив, що від дня затримання його підзахисних минуло рівно два роки

"Рівно два роки тому, 23 січня 2015 року, були затримані троє кримських мусульман. Всім їм інкримінували вчинення злочину за статтею 205.5 КК Російської Федерації "про Організацію діяльності терористичної організації й участь у діяльності такої організації, участь у діяльності організації "Хізб ут-Тахрір", забороненої на території Російської Федерації", - написав Курбедінов.

Як повідомляв Укрінформ, Руслан Зейтуллаєв, Нурі Прийомов і Рустем Ваїтов були затримані у Севастополі в січні 2015 року, а Ферат Сайфуллаєв - у квітні 2015 року. Руслан Зейтуллаєв був визнаний організатором осередку "Хізб ут-Тахрір" і отримав сім років колонії загального режиму, а Сайфуллаєв, Ваїтов і Примов - по п'ять років виправної колонії також загального режиму. На думку обвинувачення, Зейтуллаєва мали би засудити суворіше, ніж трьох інших, у зв'язку з чим була подана апеляція на рішення суду з метою винесення покарання для Руслана у вигляді 17 років ув'язнення суворого режиму. Як вважає адвокат Курбедінов, до його підзахисного крім статті про тероризм можуть застосувати ст. 278 КК РФ ("Насильницьке захоплення влади в Росії), яка передбачає від 12 до 20 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-