Окупанти вручили кримському журналісту Семені обвинувальний висновок

Окупанти вручили кримському журналісту Семені обвинувальний висновок

Укрінформ
В анексованому Росією Криму журналісту Миколі Семені 20 січня вручили обвинувальний висновок у справі про "сепаратизм".

Про це повідомляє Радіо Свобода. 

"За версією слідства, кримський журналіст "підготував статтю під назвою "Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму", в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у висновку цитуються "сепаратистські", на думку слідства, висловлювання у статті і докладно описується, як Семена відіслав текст статті у редакцію електронною поштою.

Як докази в обвинувальному висновку наводяться свідчення самого Семени і текст його електронного листа в редакцію, який він видалив відразу після відправлення.

Також у документі наводяться слова свідків звинувачення, серед яких оперативні співробітники ФСБ, які, крім відомостей по суті, також розповіли про "оперативний супровід справи" – обшуки, інформацію, отриману з вилученої техніки журналіста, в тому числі його особисту переписку.

До матеріалів справи, судячи з обвинувального висновку, долучені експертизи, ініційовані ФСБ – лінгвістична й авторознавча. Крім того, до матеріалів справи долучена політологічна експертиза російського експерта Михайла Савви, який вказує, що "територія республіки Крим є частиною України і законодавство Російської Федерації не поширюється на її територію". Савва вказаний у документі як свідок захисту. Крім нього, захист планує допитати головного редактора проекту Радіо "Свобода" "Крим.Реалії" Володимира Притулу й експерта.

Адвокат Семени Еміль Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням кримінально-процесуального кодексу: документ мав вручити представник прокуратури, тоді як Семені висновок передав слідчий ФСБ Олександр Паршутін у будівлі управління.

Як повідомлялося, навесні в Криму пройшли масові обшуки, в тому числі, у незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з "Крим.Реалії". Проти автора Радіо "Свобода" Миколи Семени порушили кримінальну справу за підозрою в закликах до "порушення територіальної цілісності Росії". Російське слідство заборонило йому залишати півострів.

Захист Миколи Семени, Міжнародна і Європейська Федерація журналістів, а також офіс представника ОБСЄ з питань свободи слова закликали ФСБ Росії випустити журналіста з Криму на лікування, позитивної відповіді поки що не було.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуванням громадян України в анексованому Криму, зокрема, журналіста Миколи Семени, і закликало припинити тиск на нього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-