Історію Криму впишуть в українські підручники - В'ятрович

Історію Криму впишуть в українські підручники - В'ятрович

Укрінформ
У школах мають з'явитися підручники з історії України, в яку адаптовано історію Криму та кримських татар.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час презентації в Укрінформі публіцистичної збірки "Наш Крим: неросійські історії українського півострова".

"Ми намагаємося показати історію Криму як невід'ємну частину української історії. Ми (разом з кримськими істориками) працюємо над підручником з історії. Нова шкільна програма, яка опрацьована, зокрема, за участі Українського інституту національної пам'яті, досить щільно інтегрувала кримські сюжети в українську історію. Ми сподіваємся, що найближчим часом ця програма трансформується вже в тексти підручників і українські учні будуть вивчати історію Криму разом з історією України", - сказав В'ятрович.

За словами історика Гульнари Бекирової, зараз вона разом з колегами, кримськими істориками, займається цією роботою "дуже щільно".

"Це в першу чергу заслуга Українського інституту національної пам'яті - що в підручниках історії України незабаром з'являться, це вже є в програмі, всі ключові сюжети історії Криму, кримськотатарського народу. Вони будуть інтегровані в сучасну програму історії України. І ми, історики, терміново вирішуємо сьогодні цю проблему для вчителів. І в якомусь сенсі книга "Наш Крим: неросійські історії українського півострова" - це швидка допомога для вчителів, тому що всі тексти тут верифіковані з наукової точки зору, апробовані в популярних виданнях. Це та наукова публіцистика, яка зрозуміла всім, в тому числі й учителям, і широкому читачеві", - зазначила Бекирова. 

Говорячи про видання "Наш Крим: неросійські історії українського півострова", В'ятрович поінформував, що це лише один з проектів, які будуть робитися в Українському інституті національної пам'яті, і їх буде продовжено.  

"Ця книжка видана накладом в тисячу примірників, і ми будемо безкоштовно її розповсюджувати по навчальних закладах та бібліотеках. Кожен бажаючий може скачати цю книжку в електронному форматі. Закликаємо знайомитися з цією книжкою, поширювати її, тому що поширення інформації про неросійську історію цього українського півострова є зараз надзвичайно важливим. Зокрема, з точки зору повернення Криму до української суверенної території", - наголосив В'ятрович. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-