Чубаров закликає створити конституційну комісію для зміни статусу Криму

Чубаров закликає створити конституційну комісію для зміни статусу Криму

Укрінформ
Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат  Рефат Чубаров закликає Президента України і уряд створити конституційну комісію для внесення змін до розділу 10 Конституції України.

Про це він заявив із трибуни Верховної Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"26 років тому саме в цей день, 20 січня, відбувся загальнокримський референдум щодо відновлення автономії Криму, яка була ліквідована у 1945 році у зв’язку з депортацією кримськотатарського народу... З нагоди дня Автономії маємо зробити відповідні уроки з минулого. Тому я знову закликаю Президента і уряд України якнайшвидше створити конституційну комісію, аби розпочати роботу над внесенням змін до розділу 10 Конституції України "Автономна Республіка Крим".  Ми маємо перетворити Автономну Республіку Крим в Кримськотатарську автономну республіку як невід’ємну складову частини України", – сказав Чубаров.

Він нагадав, що  цей референдум відбувся на самому початку повернення кримських татар на свою Батьківщину, ще був СРСР і  комуністичний режим.

"Москва була дуже занепокоєна тим, що доведеться відновлювати Кримськотатарську автономію у зв’язку з поверненням депортованого кримськотатарського народу на свою землю... Москва, намагаючись зупинити боротьбу українців за відновлення незалежної держави, хотіла мати потужний важіль, щоб утримувати Україну", – додав Чубаров.  

Нардеп додав, що кримські татари вимагали, щоб референдум відбувся "після того, як повернеться з вигнання весь народ – але Москва дуже поспішала, їй потрібен був такий інструмент тиску на Україну, щоб Україна не стала незалежною".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-