Лутковська розповіла, як ідуть переговори щодо передачі в'язнів з Криму

Лутковська розповіла, як ідуть переговори щодо передачі в'язнів з Криму

Укрінформ
Ув'язнених, які перебувають у місцях несвободи на території окупованого Криму, можуть повернути на материкову Україну.

Про це вчора ввечері заявила в ефірі Громадського радіо Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Ми завинили перед тими, кого залишили в Криму, адже людей транспортують з кримських тюрем по всій території РФ. Зараз я намагаюся домовитися з омбудсменом РФ (Тетяною Москальковою. - Ред.) про переміщення людей, які ще утримуються в Криму, на підконтрольну нам територію. Потім будемо намагатися повернути тих, кого вже вивезли, але це буде вже другий крок", - скзала Лутковська.

Вона зауважила, що наразі належить знайти механізм, на основі якого можна буде вивезти цих людей з колонії і віддати українським представникам на КПВВ "Чонгар". "З точки зору нашого законодавства все просто, а от в РФ для омбудсмена це ціла проблема. В телефонних розмовах вона обіцяє мені, що він (механізм передачі. - Ред.) буде знайдений", - підкреслила Лутковська.

Вона вважає помилкою української влади те, що це не було зроблене одразу після окупації. "Як тільки почався конфлікт, ми забули про важливі елементи обов’язку держави перед своїми громадянами, які залишилися в місцях несвободи. Ми не перевезли на підконтрольну українській владі територію ув’язнених в Криму. А це ж люди, які повністю залежать від держави і не можуть самостійно прийняти рішення про переміщення", - наголосила омбудсмен.

Вона нагадала, що тоді вдалося вивезти на територію материкової України дитячі заклади, інтернати. "Була загроза, що автобуси розвернуть, і дітей вивезуть на територію РФ. Але ми це таки зробили. А от два заклади в Луганській області так і не зуміли вивезти. І зараз ми не володіємо інформацією, що там і як", - нагадала вона.

Що ж до колоній, то на Донбасі одна з них була розбомблена. За словами Лутковської, адміністрація відкрила ворота і випустила в’язнів, тому що просто не могла гарантувати їм життя. В’язні прийшли просто на блокпост, потім їх перемістили в Артемівське СІЗО і далі на безпечну територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-