Кримські татари: Російська влада цинічно порушує права людини

Кримські татари: Російська влада цинічно порушує права людини

Заява
Укрінформ
Активісти кримськотатарського національного руху до Дня прав людини виступили з заявою, в якій закликають світове співтовариство впливати на РФ з метою спонукати її припинити порушення прав людини в Криму.

Текст заяви розмістив у Фейсбуці заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов.

"Весь 2016 рік у Криму тривали і тривають систематичні порушення прав людини, що мають ознаки політичної, національної, релігійної дискримінації. Ми закликаємо авторитетні міжнародні організації, парламенти та уряди країн-членів ООН, ОБСЄ, ПАРЄ та інших використовувати весь арсенал дипломатичних, економічних та інших мирних засобів для впливу на Російську Федерацію з метою спонукання її до припинення порушення прав людини в Криму та усунення причин, що призвели до нинішнього стану, а саме відновлення зафіксованих у міжнародних угодах кордонів держав", - сказано в заяві.

Активісти кримськотатарського руху наводять перелік прав, гарантованих Загальною декларацією прав людини, ухваленою Генасамблеєю ООН, які порушує сьогодні Росія в окупованому Криму.

"Сьогодні в Криму регулярно порушуються права особи на безпеку, свободу, недоторканність (ст. 3 Загальної декларації прав людини); люди піддаються безпідставним арештам і затриманням (ст. 9); відсутнє незалежне та неупереджене правосуддя за сфабрикованими політичними справами (ст. 10); правоохоронні органи та окремі представники влади, а слідом за ними і ЗМІ постійно ігнорують презумпцію невинуватості людини (ст. 11); громадські активісти, журналісти і користувачі соцмереж переслідуються за свободу думки, переконань та право висловлювати їх (ст. 18-19)", - заявляють активісти.

Цей неповний перелік порушень прав людини в Криму підтверджується численними зафіксованими як місцевими активістами, правозахисниками, так і міжнародними спостерігачами фактами, які докладно описані у ЗМІ та офіційних звітах авторитетних міжнародних організацій.

Кримські татари підкреслюють, що в переважній більшості випадків порушення прав людини в Криму здійснюються органами державної влади та їх офіційними представниками.

Така ситуація, переконані активісти кримськотатарського національного руху, дозволяє констатувати, "що постійним членом Ради безпеки ООН - Російською Федерацією, цинічно порушуються норми Загальної декларації прав людини, ухваленої цього дня у 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-