Луценко доручив прокуратурі Криму збирати докази для Гааги

Луценко доручив прокуратурі Криму збирати докази для Гааги

Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко зустрівся з Уповноваженим Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, прокурором Автономної Республіки Крим Гюндузом Мамедовим та юристом Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’єю Свиридовою.

Під час зустрічі була обговорена ситуація щодо дотримання прав людини на території окупованої Автономної Республіки Крим, повідомляє прес-служба ГПУ

"Я хотів би почути, які у нас перспективи доказів щодо грубих порушень прав людини в Криму, в тому числі для Міжнародного кримінального суду, для інших світових організацій", - звернувся до прокурора АР Крим Юрій Луценко.

Мамедов доповів, що було створено реєстр даних громадян, чиї права обмежуються у зв’язку з їхніми політичними переконаннями, етнічним та релігійним походженням. За попередніми підрахунками, наразі зазначений реєстр складається з 88 осіб, за кожним випадком прокуратурою АР Крим зареєстровано кримінальне провадження та ведеться розслідування.

"Сподіваюсь, що вже на початку наступного року щодо посадових осіб за неправосудні рішення, за переслідування наших громадян ми направимо справи до суду", - зазначив Мамедов.

Луценко доручив прокурору Криму створити на офіційному сайті прокуратури АР Крим відкритий реєстр справ щодо порушення прав людини і надати людям можливість надсилати відому їм інформацію про такі порушення.

У свою чергу Джемілєв наголосив, що на території АР Крим окупантами здійснюються заходи щодо зміни демографічної ситуації. Він додав, що відповідно до ст. 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни зазначені дії кваліфікуються як військовий злочин. Луценко у цьому контексті зазначив, що доповідав про дане питання у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, і зауважив, що вся інформація була сприйнята в МКС з дуже високою зацікавленістю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-