У Мінкультури кажуть, що

У Мінкультури кажуть, що "реставрація" знищить Ханський палац у Бахчисараї

Укрінформ
Міністерство культури України занепокоєне загрозою втрати культурної пам'ятки - Ханського палацу у Бахчисараї після "реставрації", проект якої підготувала окупаційна влада на території Автономної Республіки Крим.

Про це на брифінгу у п'ятницю заявила заступник міністра культури Тамара Мазур, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми стурбовані загрозою втрати пам'ятки національного значення - бахчисарайського Ханського палацу. Зокрема, Мінкультури отримало інформацію про те, що окупаційна влада Криму підготувала будівельний проект, який передбачає реставраційні роботи на території Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника, і втілення цього проекту вона планує розпочати вже найближчим часом», - сказала Мазур.

Вона поінформувала, що цим проектом передбачається будівництво над Ханським палацом металевого навісу розміром 42 на 42 м, розміщеного на 6 металевих опорах. 

«Вже з'ясовано, що одна з опор навісу спиратиметься на дах гарему. Розробники проекту повідомили, що вони просто пересунуть її трошки вбік. Ми зауважуємо, що подібні зміни створюють небезпеку того, що ця тичасова конструкція може завалитися і завдати руйнації пам'ятці національного значення», - наголосила Мазур.

За її словами, часткове розкриття черепичного даху, яке вже було зроблено за цим проектом, матиме негативні наслідки для Ханського палацу. За інформацією Мінкультури, будівництво навісу триватиме щонайменше до літа, а то й до кінця наступного року, і за цей час об'єкт просто може бути знищений.

«За ст. 5 закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» вся відповідальність за збереження пам'яток покладається на країну - окупанта, тобто на РФ. Міністерство культури сьогодні розцінює такі дії окупаційної влади як ворожий акт, спрямований на знищення унікального історичного і культурного об'єкту України, тому що це одна з найвідоміших пам'яток, пов'язаних зі історією та культурою кримськотатарського народу», - підкреслила Мазур.

Особливе занепокоєння, за її словами, викликає те, що реалізація проекту не здійснюється публічно. Крім того, до неї долучені організації, які не мають спеціальних дозволів на проведення таких робіт, ніколи раніше не брали участі у подібних проектах і не займалися історичними дослідженнями щодо Ханського палацу.

«Ми сьогодні висуваємо такі вимоги до окупаційної влади на території АР Крим: по-перше, терміново відмовитися від реалізації вказаного проекту, по-друге, припинити будь-які роботи на об'єктах культурної спадщини на території АРК, згода на які не надана відповідними компетентними державними органами України», - наголосилаМазур.

Вона також повідомила, що Міністерство культури звернулося до Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з вимогою направити на тимчасово окуповані території АРК комплексну моніторингову місію, яка має перевірити дотримання на території АРК вимог міжнародного законодавства, в тому числі стан збереження пам'яток, зокрема тих, які внесені або номіновані на включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що стосується і Ханського палацу.

«Ми неодноразово наголошували на тому, що готові прийняти  і супроводжувати таку місію, але наша вимога - щоб до складу цієї місії були включені фахівці від України, які знають проблему і займалися нею, і які дійсно зможуть показати реальний  стан, а не те, що захоче показати окупаційна влада», - заявила Мазур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-