Думки експертів щодо кримськотатарської автономії розділилися на три групи

Думки експертів щодо кримськотатарської автономії розділилися на три групи

Укрінформ
Український незалежний центр політичних досліджень підбив підсумки соціологічного опитування серед експертів і громадських діячів у Херсонській, Запорізькій і Львівській областях про ставлення до можливого статусу Криму як кримськотатарську національно-територіальну автономію. Думки розділилися на три групи.

Про це в понеділок в Києві на прес-конференції "Конституційні зміни статусу кримській автономії: крок до деокупації" заявила керівник Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми намагалися в дослідженні взяти зріз різних думок і перші підсумки такі... Однією з причин тієї ситуації, яка сьогодні склалася в Криму, у всіх регіонах, навіть у Херсонській області, називався той стан, та філософія і той сенс автономії, який закладено в основу кримської політики", - сказала Тищенко.

За її словами, навіть противники кримськотатарської автономії були згодні з тим, що нинішній статус кримської автономії, її "кримінальний і кланово-олігархічний характер і неможливість керуватися положениямии конституції на користь соціальних і етнічних груп" вимагає змін.

Як повідомила Тищенко, перша група опитаних в рамках соцдослідження про ставлення українців до конституційної реформи щодо кримськотатарської автономії, "беззастережно приймає необхідність національно-територіальної автономії кримських татар". 

"Причому, це не лише кримські татари. Основна мотивація - гарантія внутрішнього самовизначення кримськотатарського народу як корінного народу України і одна з складових політики деокупації Криму", - зазначила експерт. 

Друга група, за її словами, "фактично говорить, що ми не проти, але імплементувати це буде дуже складно, і давайте повернемося до цього після деокупації".

Як зазначила Тищенко, на думку цієї групи опитуваних, категоричними противниками кримськотатарської автономії вони не є, але виступають проти зміни статусу АРК "тут і зараз", без необхідної роботи в законодавчій сфері і без попередніх дискусій.

"Представники третьої групи виступають гострими критиками і категоричними противниками можливості створення кримськотатарської національно-територіальної автономії. Основні застереження - як сприйме ці зміни так звана слов'янська більшість", - підкреслила Тищенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-