Ханському палацу в Бахчисараї загрожує знищення

Ханському палацу в Бахчисараї загрожує знищення

Укрінформ
Бахчисарайському Ханському палацу в окупованому Криму загрожує знищення в разі, якщо над ним буде зведено металевий навіс, нібито необхідний для здійснення реставраційних робіт.

У мережі вже почався збір підписів проти глобального втручання в конструкцію всесвітньо відомої пам'яткиа архітектури, повідомляє Кримський архітектурний портал.

"Розпочато збір підписів під петицією щодо зупинки будівництва навісу над пам'яткою архітектури (Бахчисарайським Ханським палацом - ред.) та створення комісії, яка перевірить компетентність сьогоднішніх проектувальників: компанії «Кирамед» (Сімферополь) і генерельного проектувальника «Корпорації АТТА Груп» (Москва)", - повідомляє портал.

У зверненні, під яким підписалися вже близько 200 осіб, зазначається, що запропонований проект відновлення об'єкта призведе до знищення самої цінної історичної та архітектурної частини палацу.

"Будівлі, над якими буде проведений цей експеримент, є найбільш цінною історичною та архітектурною частиною палацу. Це Зал Дивану, Фонтанний дворик з фонтаном Сліз, Літня альтанка і над нею - Золотий кабінет з розписами 18 століття. Конструкція навісу вагою 1080 тонн стоїть на 6 опорах впритул до стін пам'ятки, площа обпирання кожної опори 16 кв. м. При установці навісу знищиться існуючий благоустрій Басейного, Гаремного і Посольських дворів, порушиться система водовідведення з території палацу. При цьому ми вважаємо, що подібна конструкція не захистить будівлю від вологи та морозів. Розкриття даху не влітку... піддає всі дерев'яні частини будівлі (стелі, фахверкові конструкції стін, перекриття), штукатурку з розписами руйнуванню", - стверджують автори заяви.

За словами кримських реставраторів, які працювали на об'єкті Ханського палаці понад 15 років, "реставрація Головного Корпусу невеликими обсягами більш оптимальна".

"Наша проектна документація була видана Бахчисарайському Ханському музею та в відділи охорони пам'яток в 2011 р. і узгоджена. Роботи перервали політичні події. Для здійснення нашого проекту не потрібно спорудження грандіозної конструкції навісу вартістю 20 млн. руб. Існуючі дахи окремих блоків можна спокійно перекривати в літній сезон, заздалегідь підготувавшись до цього", - заявляють фахівці, вимагаючи "зупинити будівництво навісу і створити комісію для перевірки компетентності сьогоднішніх проектувальників".

Раніше Укрінформ повідомляв, що окупаційна влада в Криму знесла історичну будівлю на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника. Аварійний об'єкт по вул. Леніна, 97 був демонтований, незважаючи на протести громадських діячів і те, що будівля входила в охоронну зону Ханського палацу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-