Помер кримськотатарський письменник Різа Фазил - ЗМІ

Помер кримськотатарський письменник Різа Фазил - ЗМІ

Укрінформ
У Криму повідомили про смерть кримськотатарського письменника Різи Фазила.

Про це, зокрема, написала 26 листопада у Facebook кримська журналістка Наджіє Фемі, повідомляє "Крим.Реалії"

«Пішов з життя письменник і поет Різа Фазил. Тяжка втрата для кримськотатарської культури», – зазначила Фемі

Крім того, про смерть Різи Фазила також інформуть кримські ЗМІ.

Різа Фазил народився 30 травня 1929 року в селі Барин Карасубазарського району. 1944 року разом з частиною депортованого з Криму кримськотатарського народу він потрапив у Макаревський район Костромської області, де закінчив 7 клас, а потім Костромський торговий технікум. У 1959 році він закінчив економічний факультет Самаркандського торговельного інституту.

У 1965-1980 роки Фазил працював перекладачем у першій виданій кримськотатарською мовою у Ташкенті газеті «Ленін байраг'и» (Ленінський прапор), начальником відділу, в 1980-1994 роках завідувачем відділу поезії у видавництві журналу «Йилдиз» («Зірка»), і відповідальним секретарем.

Свої перші вірші Різа Фазил друкує у газеті «Ленін байраг'и», а 1970 року виходить його перша збірка віршів під назвою «Наврез». Згодом виходять у світ такі його книги, як збірник прислів'їв і приказок кримськотатарською мовою «К'айда Бірлік – Анда тірілік», збірник нарисів «Аналар яш екенде», «Садик'лик'», були підготовлені підручник з кримськотатарської літератури «Тувг'ан едебіят» (Рідна література), двотомник Ашик Умера «Сайлама есерлер» (Вибрані твори).

Повернувшись до Криму, Різа Фазил спільно з імамом Абдульваїтом Сахтара переклав кримськотатарською мовою «Буюрин'из дуаг'а!» і «Коран».

З 1975 року Різа Фазил був головою спілки кримськотатарських письменників.

Фото: Крим.Реалії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-