Джапарова: Світ сприймає Крим через радянські стереотипи й нові міфи РФ

Джапарова: Світ сприймає Крим через радянські стереотипи й нові міфи РФ

Укрінформ
Необхідно зробити все, аби інформація про Крим була цікава світу. Але комунікації не вирішать усіх проблем, в першу чергу потрібна державна стратегія щодо Криму.

Про це у вівторок в Укрінформі на презентації дослідження "Крим після анексії. Державна політика, виклики, рішення і дії. Біла книга" заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Інформаційна політика - це питання номер два. В першу чергу має бути державна політика і далі вже комунікації з аудиторією на основі того, що робить держава", - сказала Джапарова.

Вона наголосила, що основне завдання її відомства щодо Криму - зробити так, аби інформація про Крим була цікава світу і Україні.

"Останні мої поїздки, пов'язані з консультаціями в Європейському Союзі і ООН показали, що світ сприймає Крим через стереотипи, які існуючі як з часів радянської історіографії, так і через нові міфи, які сьогодні поширює Росія через свою потужну мережу журналістів, яких і журналістами назвати важко, це відкриті маніпулятори і пропагандисти", - заявила заступник міністра.

Вона відзначила, що в Україні "є контент англійською мовою, але єдиний момент - треба зробити так, щоб в інформаційному потоці світу було цікаво дізнаватися про Крим".

"Це ми в Україні думаємо, що весь світ тільки Кримом живе. Насправді - це не так, у світі сьогодні багато викликів, таких як Сирія, ІДІЛ, які Крим відтісняють назад у соціальному, політичному та інформаційному порядку денному. Сьогодні ми маємо шукати таке подання інформації, щоб світу було цікаво читати про Крим", - відзначила Джапарова.

Що стосується української аудиторії, то за словами заступника міністра, її насторожують результати соцдослідження, згідно з якими понад 42% українці не вважають, що Крим необхідно повертати, при тому, що більшість не сумнівається в українській приналежності півострова: "Ця цифра говорить про те, що нам треба працювати і доводити внутрішній українській аудиторії, що Крим треба відвойовувати".

За словами Джапарової, одна з проблем - ситуація страху, в якій живуть люди в окупованому Криму.

"Люди живуть у Криму в складних умовах, рівень страху настільки високий, що люди не готові розмовляти ні з журналістами, ні з експертами, оскільки вони ризикують, оскільки Росія контролює цю територію і демонструє свою картину про те, як у Криму живеться і розповідає світу, що там все добре і люди підтримують російську дійсність", - повідомила заступник міністра.

На її думку, жителі Криму мають знати, що для України вони залишаються українськими громадянами і держава повинна максимально вирішувати питання освіти, надання адміністративних послуг та інші проблеми людей.

Як підкреслила Джапарова, до наступного року її відомство планує представити Стратегію інформаційної політики щодо Криму, і вона міститиме "ключові месиджі до кожної з основних інформаційних аудиторій - в Криму, в Україні і в світі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-