КримSOS: допомогу отримали понад 340 сімей українських героїв

КримSOS: допомогу отримали понад 340 сімей українських героїв

Укрінформ
За два роки дії проекту з підтримки сімей Героїв Небесної сотні і загиблих у зоні АТО на сході України громадською організацією КримSOS направлено фінансову допомогу на адресу 347 українських сімей.

Кожна з них отримала допомогу у розмірі еквівалетній одній тисячі доларів.

Про це у п'ятницю на прес-конференції у Києві поінформувала координатор організації КримSOS Таміла Ташева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проект було розпочато у 2015 році й продовжено у 2016 році. За два роки Героям Небесної сотні і потерпілим у зоні АТО, медикам, журналістам і багатодітним сім'ям надано допомогу у розмірі 1000 доларів. 187 сімей отримали її в 2015 році і 160 сімей - у 2016 році", - повідомила  Ташева.

За її словами, проект здійснювався за фінансової підтримки уряду Польщі й міжнародного Фонду імені Лєха Валенси "Солідарність" і адресований українським сім'ям, де є загиблі у результаті подій на Майдані у 2013-2014 роках, а також у зоні АТО на сході України.

Вона зазначила, що "у 2015 році проект було реалізовано за рахунок премії "Солідарності", яку отримав у 2014 році лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, а в 2016 - за рахунок премії, яку в 2015 році отримала Жанна Нємцова - донька відомого політика Бориса Нємцова, якого було вбито у Росії". 

Як підкреслила координатор КрымSOS, окрім фінансової допомоги сім'ї загиблих героїв отримали юридичну допомогу, яка дала змогу їм скористатися пільгами, що надаються українським законодавством.

"Юридична допомога у рамках цього проекту стала надаватися у 2016 році і нею скористалися понад 100 сімей. Чому ми вирішили її робити? Не завжди працює система безкоштовної правової допомоги, а громадській організації завжди легше звернутися для роз'яснення питань, щоб сім'ї могли скористатися пільгами в українському законодавстві, про які вони не знають. Зараз ми готуємо юридичний посібник, де буде зібрано всю інформацію про ті або інші пільги, які надаються постраждалим сім'ям з покроковим роз'ясненням,  як їх отримати і до кого звертатися", - розповіла Ташева.

Вона підкреслила, що для КримSOS і її польських колег цей проект дуже важливий.

"Ми розуміємо, що ті жертви, які були на Майдані та на сході України, були не марними, і той внесок, який здійснено кожним із загиблих героїв, є внеском у розвиток демократичних цінностей в Україні і ми маємо пам'ятати про тих героїв, які загинули і на Майдані, і в зоні АТО, і на території Криму", - зазначила Ташева.

Говорячи про пам'ять загиблих людей, громадська діячка повідомила, що за ініціативою її організації запущено процедуру присвоєння статусу Героя України Решату Аметову.

"Він був першою кров'ю окупантів у Криму на нашій рідній українській землі. Ця людина вийшла на поодинокий пікет перед будівлею уряду в Криму, протестуючи проти окупації. Його було вивезено людьми у масках, потім його знайшли загиблим. Ми вважаємо, що він теж входить у коло Героїв Небесної сотні", - сказала Ташева.   

На думку директора "Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музей Революції Гідності" Ігоря Пошивайло, суспільству необхідно знайти правильні й сучасні форми вшановування Героїв Небесної сотні.

"Ця проблема має постійно підкреслюватися й відзначатися. Ті події, біль, трагедії, тріумф і досягнення мають стати актуальними для нових поколінь", - підкреслив  Пошивайло.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-