Судилище над Чийгозом: ще два свідки не бачили його на мітингу

Судилище над Чийгозом: ще два свідки не бачили його на мітингу

Укрінформ
У середу у Сімферополі відбувся 41-й судовий день у справі Ахтема Чийгоза, на який з'явилися два свідки звинувачення. Ніхто з них не знав Чийгоза і 26 лютого 2014 року біля стін ВР АРК не бачив.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав адвокат Чийгоза Микола Полозов.  

"Першим свідком звинувачення цього дня був викликаний Асанов Марлен Усєїнович. На даний час співробітник ОБ ППСП УМВС РФ по м. Сімферополь, у дні подій 26.02.14 працював на посаді інспектора патрульної служби ОБ ППСМ ГУ МВС АРК України по м. Сімферополь. Згідно з його свідченнями, вранці 26.02. у батальйоні командиром батальйону Миргородським А.А. був проведений інструктаж і оголошено особовому складу про необхідність забезпечення цього дня охорони громадського порядку під час проведення масових заходів", - написав Полозов.

За його даними, Асанов і ще 10 українських правоохоронців були направлені в будинок ВР АРК і знаходилися там з 10 години ранку. 

"Всередині будівлі Верховної Ради АРК вони розташувалися у правій частині вестибюлю, недалеко від гардероба. Далі у правій частині будівлі знаходилося ще близько 10-15 співробітників інших підрозділів МВС України. Приблизно до 15 години обстановка в будівлі була спокійною. Свідок чув, що зовні зібралося багато людей, доносилися викрики, але охорона на вході працювала у штатному режимі, впускали і випускали депутатів, співробітників Верховної Ради", - написав Полозов.

За його словами, після 15 години свідок почув у правій частині будівлі шум, звук розбитого скла. Вийшовши у коридор з вестибюля, він побачив, що "співробітники інших підрозділів звалюють меблі, що стоять в коридорі, докупи - стільці, банкетки тощо, споруджуючи барикаду". 

Через кілька хвилин, повідомив Асанов, "до вестибюля увійшли близько 10 осіб, вони тримали в руках палиці у вигляді ніжок від стільців, викрикували гасла "Слава Україні". 

Коментуючи їх дії, свідок повідомив, що "агресії до присутніх у вестибюлі співробітників апарату Верховної Ради, співробітників міліції не проявляли і проникнути у сесійну залу, кабінети депутатів, співробітників Верховної Ради не намагалися". 

"Через 2-3 хвилини до них спустився депутат Чубаров, який спочатку заспокоював їх кримськотатарською мовою, потім російською. Через деякий час вони разом з Чубаровим покинули будівлю через головний вхід. Ніхто з присутніх у будівлі співробітників міліції силу до цих осіб не застосовував, не затримував. Як пояснив свідок, побудова барикад з меблів співробітниками міліції чинним на той час законодавством України не передбачалася і в повноваження співробітників міліції не входила. Ахтема Чийгоза свідок не знає, його того дня не бачив, про дії Чийгоза йому нічого не відомо", - повідомив Полозов.

Другим допитаним того дня свідком був Бружа Микола Ілліч. 

За його свідченнями, 23.02.14 він записався у "народне ополчення" в роту №14, командиром якої була людина на прізвисько "Прокопич".

Вранці 26 лютого свідок був у своєму магазині з продажу автозапчастин і хтось з клієнтів повідомив йому, що біля будинку Верховної Ради АРК проходить мітинг, після чого Бружа закрив магазин і поїхав у центр. "Коли він прибув до Верховної Ради, то побачив, що там зібралися дві групи мітингарів. Одна група була з "проукраїнськими" поглядами, інша з "проросійськими". Він приєднався до "проросійської" частини мітингуючих", - розповів адвокат, уточнивши, що свідок бачив виступ Чубарова та Аксенова. Ахтема Чийгоза свідок не знає, його цього дня не бачив і нічого про його дії повідомити не зміг.

Під час судового засідання було проведено три відеотехнічні експертизи, і на жодному відеофайлі зображень Чийгоза не було. 

За інформацією адвоката Полозова, наступне судове засідання у справі Чийгоза відбудеться 17 листопада о 9.30.

Як повідомлялося, Ахтем Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Крима 26 лютого 2014 року. Тоді мітингарям протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", керівництво якої здійснював нинішній "глава" Криму Сергій Аксенов. Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масового безладля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-