Пріоритетом України в ЮНЕСКО нині є проблеми окупованого Криму - МЗС

Пріоритетом України в ЮНЕСКО нині є проблеми окупованого Криму - МЗС

Укрінформ
Пріоритетним напрямком діяльності України в ЮНЕСКО є привернення уваги міжнародної спільноти до проблем території тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомляє прес-служба МЗС.

"Пріоритетним напрямом діяльності України в ЮНЕСКО сьогодні є використання можливостей Організації для привернення уваги міжнародної спільноти до гострих проблем на території тимчасово окупованого Криму", - йдеться у повідомленні.

У МЗС поінформували, що протягом останніх років з ініціативи української делегації Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила вже шість рішень "Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)", які передбачають створення ефективного механізму моніторингу ситуації на окупованому півострові в сфері компетенції ЮНЕСКО.

До Дня ЮНЕСКО, який відзначається 16 листопада, Національна комісія України з питань ЮНЕСКО відкрила свою офіційну сторінку у Фейсбуці

16 листопада виповнюється 71 рік з дня створення ЮНЕСКО - спеціалізованої установи Організації Об'єднаних Націй, місія якої полягає у тому, щоб сприяти зміцненню миру і безпеки шляхом розширення співробітництва народів у галузі освіти, науки і культури. В цей день 1945 року, після завершення Другої світової війни, у Лондоні було ухвалено Статут ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО, яка сьогодні об'єднує 195 країн-членів, відстоює ідеї та принципи якісної та доступної освіти для всіх, важливості культури та розуміння історії, збереження всесвітньої спадщини та культурного різноманіття, свободи вираження та інших фундаментальних прав людини.

Україна приєдналася до ЮНЕСКО в 1954 році. За свою понад 60-річну історію співпраці з Організацією наша країна виступала ініціатором багатьох міжнародних програм та проектів. Зокрема, українська ініціатива щодо використання засобів масової інформації з метою зміцнення миру, недопущення пропаганди війни, насильства i ненависті між народами дала поштовх до розробки i прийняття відповідної декларації у 1978 році. Україна також була серед ініціаторів розробки Декларації про раси i расові забобони.

Сім українських культурно-архітектурних та природних перлин, серед яких "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра", ансамбль історичного центру Львова, букові праліси Карпат, а також стародавнє місто Херсонес Таврійській, включено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До Репрезентативного списку нематеріальної спадщини людства входить українське декоративно-орнаментальне малярство - петриківський розпис.

В Україні функціонує Мережа асоційованих шкіл ЮНЕСКО, яка об'єднує 74 загальноосвітні школи з різних регіонів країни, що реалізують проекти у рамках програмної діяльності ЮНЕСКО.

Завдяки програмі ЮНЕСКО UNITWIN при вищих навчальних закладах України діють 13 кафедр, що створює можливості для міжнародної наукової співпраці у напрямах їх діяльності.

За період членства в ЮНЕСКО Україна чотири рази обиралася до керівного органу Організації - Виконавчої ради, останній раз на період 2014-2017 рр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-