Резолюція ООН вимагатиме допуску правозахисників у Крим - Джемілєв

Резолюція ООН вимагатиме допуску правозахисників у Крим - Джемілєв

Укрінформ
Голосування країнами-членами ООН проекту Резолюції про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі (Україна) відбудеться у вівторок, 15 листопада, під час засідання Третього комітету Організації.

Про це заявив у понеділок у Нью-Йорку Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Завтра відбудеться розгляд проекту резолюції, представлений Україною та ще 39 країнами щодо стану прав людини в окупованому Криму", - зазначив кримськотатарський лідер під час прес-конференції в штаб-квартирі ООН.

Він зауважив, що ситуація з правами людини на півострові щодня погіршується, переслідування посилюються, й будь-яких покращень не очікується, оскільки "окупаційні режими можуть триматися тільки на репресіях і терорі". Проект резолюції якраз звертає увагу на основні моменти порушення прав людей, які не погоджуються та виступають проти російської окупації.

У цьому документі також міститься ряд вимог російській владі щодо дотримання прав людини, підкреслив Джемілєв. Насамперед, йдеться про допуск міжнародних правозахисних організацій на територію Криму з метою моніторингу ситуації.

"Звісно, в документі засуджується окупація, й ми не очікуємо, що після його прийняття в ООН Росія виведе свої танки й забереться з нашої території, але тим не менше, прийняття такої резолюції має дуже важливе значення", - підкреслив Джемілєв.

Перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зазначила, що резолюція здебільшого має гуманітарний вимір. "Вона – не про наші взаємовідносини з Російською Федерацією, а про те, що ми готові захищати світові принципи під егідою ООН. Це наш спосіб допомогти людям, які сьогодні, фактично, ізольовані в Криму", - зауважила Джапарова.

Вона наголосила, що люди, які не сприймають окупаційної влади на півострові, деморалізовані та не знають, чого очікувати. У цьому зв'язку представник України підкреслила, що робота моніторингової групи під егідою ООН у Криму "дала би відповіді на запитання деяких країн, які вважають, що Україна політизує процес, хоча з нашої точки зору – Росія займається саме цим".

Джапарова звернулася із закликом до країн-учасниць ООН підтримати проект резолюції про ситуацію з правами людини в Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-