Сьогодні - день народження Мустафи Джемілєва

Сьогодні - день народження Мустафи Джемілєва

Фото, відео
Укрінформ
Сьогодні виповнюється 73 роки лідеру кримськотатарського народу, народному депутату України та Уповноваженому Президента у справах кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Укрінформ щиро вітає іменинника і бажає йому міцного здоров'я, наснаги і многая літа.

У свій день народження лідер кримських татар, якому Росія заборонила в'їзд до анексованого півострову, перебуває у Нью-Йорку, де 15 листопада на сесії Генасамблеї ООН розглядатиметься нова резолюція щодо Криму, ініційована Україною.

Зі святом старожила політичної боротьби привітали представники влади та кримськотатарські активісти.

Мустафа Джемілєв - один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху, політв'язень, народний депутат України III-VIII скликань, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу.

Радянською владою Джемілєв був виключений з ВНЗ за свої політичні погляди і сім разів судимий. Загалом він провів у місцях позбавлення волі 15 років. 

Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, ордена «За інтелектуальну відвагу» та ордена Турецької Республіки, лауреат почесних грамот Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, лауреат премії: імені Фрітьофа Нансена управління Верховного комісара ООН у справах біженців, імені Пилипа Орлика «За демократизацію українського суспільства», «Світло справедливості» та «Солідарності», володар «Хреста Солідарності Боротьби». 

На його честь названо декілька вулиць у різних містах Туреччини, він почесний доктор права Сельджуцького університету та Вищого технологічного інституту, почесний доктор у галузі міжнародних відносин Чанаккаленського університету імені Вісімнадцятого березня, почесний громадянин турецьких міст Кастамону та Кириккале.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-