Чубаров розповів, як ФСБ вичавлює з Криму «нелояльних»

Чубаров розповів, як ФСБ вичавлює з Криму «нелояльних»

Укрінформ
Росія намагається змінити етнічну карту анексованого Криму шляхом витискування нелояльних жителів з півострова, перетворюючи його на військовий плацдарм.

Про це в п'ятницю у Львові в ході Другого Кримського форуму заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє Радіо Свобода.

«Сьогодні очевидно, що російські генерали в Криму використовують радянську риторику. Росія намагається виселити з півострова нелояльне населення, до цієї групи відносять кримських татар і етнічних українців. Зате Росія заселяє Крим росіянами, а це - члени сімей ФСБ і інших каральних органів. Також у Крим переселяються росіяни відповідно до програми з переселення», - відзначив лідер Меджлісу.

За його словами, "сьогодні Росія перетворює Крим на потужний військовий плацдарм".

Як відзначила у своєму виступі голова правління Гельсінкського Фонду  з прав людини Данута Пшивара, світовий правозахисний рух повинен "змінити механізми впливу на агресора", повідомляє QHA.

"Світова правозахисна спільнота має голосно говорити про те, що відбувається в окупованому Криму і змінити механізми впливу на країну-агресора", - заявила Пшивара, підкресливши, що необхідно керуватися "не лише тими інструментами, які є в ОБСЄ, ООН, Раді Європи і ЄС, але і працювати над зміною міжнародного механізму у вирішенні кримського питання".

"Нам потрібно звертати увагу на те, що відбувається в Криму, і захищати жертв порушень, допомагати біженцям і тим інститутам, які поїхали з Криму — незалежним ЗМІ. Нам потрібно голосно говорити про те, що відбувається там. Не можна допустити, щоб світ забув про Крим", — резюмувала правозахисниця.

У форумі, який присвячений 40-річчю Української Гельсінкської групи, беруть участь представники Меджлісу кримськотатарського народу, правозахисники радянського часу, колишні політв'язні з України Польщі, Грузії, Литви, Естонії, Вірменії, Росії, США, Франції. У рамках форуму планується обговорити нинішню ситуацію в Криму, зокрема гуманітарні і політичні аспекти життя на окупованому півострові.

Перший Кримський форум, ініційований Меджлісом кримськотатарського народу, відбувся в Сімферополі в 2012 році. Він мав проходити в Криму щорічно за участю колишніх політв'язнів СРСР і правозахисників. Його гаслом тоді вибрали слова «Майбутньому Росії загрожує її минуле». У зв'язку з анексією Криму нинішній форум пройшов за межами Криму - у Львові, в Українському Католицькому університеті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-