У справі проти Чийгоза засекретили шістьох свідків - адвокат

У справі проти Чийгоза засекретили шістьох свідків - адвокат

Політв’язні
Укрінформ
У Криму у справі проти заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза окупаційний суд задіяв 78 свідків обвинувачення, з яких шість - засекречені. У листопаді на допит у суд буде запрошено і "главу" Криму Сергія Аксьонова.

Про це в інтерв'ю КримSOS повідомив адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов.

"Зараз у справі (проти Чийгоза - ред.) йде процес надання доказів стороною обвинувачення. У справі дуже багато фігурантів, 84 потерпілих, 78 свідків обвинувачення, з яких 6 - засекречені свідки, і 34 свідки захисту", - повідомив Полозов.

За його словами, в листопаді судовий процес став більш інтенсивним і проходить не три, як раніше, а чотири засідання на тиждень, "щоб до триріччя (окупації - ред.) все завершити".

"На поточний момент допитано 74 свідки потерпілих, близько десятка свідків обвинувачення", - уточнив Полозов, зазначивши, що "поки ніхто з них не дав показання проти Чийгоза".

"Адже що йому інкримінується – що нібито напередодні на засіданні Меджлісу він розробив злочинний план масових заворушень, когось відправляв збирати предмети, пляшки і когось змушував кидатися на "ополченців".

Як розповів адвокат, основні показання проти його підзахисного дають важливі свідки, які йдуть під ім'ям "Іванов Іван Іванович", і дають свідчення такого роду, що "Так, я був на засіданні Меджлісу, я почув, Чийгоз сказав ось так зробити і так"  або "Так, я був там 26 числа, я бачив як Чийгоз говорив "Бий їх, бий".

За словами Миколи Полозова, одним зі свідків у справі проти Чийгоза виступає так званий глава Криму Аксьонов, який "швидше за все, в листопаді буде допитаний" і не може не прийти в суд, хоча всіляко намагається уникнути цього.

"Він намагається (уникнути – ред.), і ті особи, які його супроводжували кілька охоронців, позаштатний радник його, вже допитані, і вони не дали проти Чийгоза якихось прямих доказів. Так, вони його бачили... Він щось казав кримськотатарською. Це буде складно підвести під обвинувальний вирок", - вважає адвокат.

Полозов також повідомив, що у справі Чийгоза відсутній ключовий свідок - голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Слідство не спромоглося допитати фактично ключового свідка у цій справі. І ми не можемо запросити його до суду, тому що органами ФСБ йому винесено заборону на в'їзд. Є вихід, стаття 86 КПК РФ передбачає, що адвокат має право за згодою особи провести її опитування. І в тому числі я тут (у Києві - ред.), щоб опитати Рефата Абдурахмановича", - зазначив адвокат.

За його словами, якщо суд окупаційної влади відмовиться вносити показання Чубарова в матеріали справи, він викладе їх у відкритий доступ.

"Якщо вони відмовляться його опитування внести в матеріали справи – я його дослівно внесу до клопотання, і потім у Європейському суді можна буде посилатися на це. Крім того, я планую провести опитування Чубарова використання відеозапису, і навіть якщо підконтрольний Росії Верховний суд республіки Криму відмовиться долучати, я просто викладу у відкритий доступ всі його свідчення", - розповів Полозов.

Він також заявив, що "є ще ряд осіб, яких необхідно допитати, тому що необхідно, щоб кількість свідків захисту було паритетною кількості свідків сторони обвинувачення".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-