Делегація України представила в ООН проект резолюції щодо Криму

Делегація України представила в ООН проект резолюції щодо Криму

Укрінформ
Представник України при ООН Володимир Єльченко представив на розгляд делегатів Третього комітету Генеральної асамблеї ООН проект резолюції «Стан у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі».

Про це повідомляє Центр новин ООН

«Я маю честь представити проект резолюції «Стан у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі». Цей проект резолюції базується на Загальній декларації прав людини, міжнародних договорах з питань прав людини та інших відповідних міжнародних документах і деклараціях», - заявив Єльченко.

Він повідомив, що співавторами проекту резолюції виступили 38 делегацій.

У документі пропонується засудити «утиски прав людини, дискримінаційні заходи і практику стосовно жителів тимчасово окупованого Криму, в тому числі кримських татар, а також українців та осіб, які належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної влади».

У проекті міститься прохання до Генерального секретаря ООН знайти шляхи і засоби, що «дозволять гарантувати безпечний та безперешкодний доступ до Криму існуючим регіональним і міжнародним механізмам зі спостереження за станом справ у сфері прав людини».

У преамбулі проекту йдеться про засудження «тимчасової окупації Російською Федерацією частини території України - Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» і підтверджується «невизнання її анексії».

Представник Росії Євген Загайнов заявив, що його делегація голосуватиме проти проекту цієї резолюції, яку він назвав односторонньою.

Українська делегація повідомила, що проект резолюції буде винесено на голосування у Третьому комітеті Генеральної асамблеї ООН 15 листопада.

Третій комітет займається соціальною і гуманітарною тематикою. В його порядку денному домінують пункти, пов'язані з захистом прав людини.

У роботі усіх шести основних комітетів беруть участь усі країни-члени Генеральної асамблеї ООН - представники 193 держав, а також спостерігачі від держави Палестина і від Святого престолу (Ватикану).

Проекти резолюцій і рішень, які готуються і приймаються у комітетах консенсусом або шляхом голосування, потім передаються для їх остаточного затвердження на пленарних засіданнях Асамблеї. Як правило, на пленарних засіданнях проекти резолюцій, прийняті у головних комітетах, затверджуються без істотних змін і приблизно з тими самими результатами голосування. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-