США занепокоєні, що Росія може планувати нові репресії в Криму

США занепокоєні, що Росія може планувати нові репресії в Криму

Укрінформ
Сполучені Штати висловлюють занепокоєння у зв'язку із загостренням ситуації з правами людини в Криму, а також можливістю планування Кремлем нової хвилі репресій проти кримських татар.

Про це заявив у четвер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні представник США при Організації посол Даніель Байєр, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Дії Росії призвели до жахливої ситуації в окупованому Криму, де продовжується ганебне поводження з членами кримськотатарської громади", - наголосив американський дипломат.

У цьому зв'язку він нагадав про зникнення Ісляма Джепарова і Джевдета Іслямова. "Це тільки два випадки зникнення з понад десятка задокументованих з початку окупації. Ми закликаємо окупаційну владу притягнути винних до відповідальності", - заявив представник США.

Водночас, він висловив стурбованість останніми новинами, "що окупаційна влада чинить тиск на дітей ув'язненого кримськотатарського активіста Еміра-Усеїна Куку, змушуючи їх заявити проти свого батька, що може бути використано для позбавлення його батьківських прав".

Крім того, Байєр назвав "тривожними" повідомлення про те, що "протиекстремістський" підрозділ ФСБ Росії запроваджує масові допити членів Меджлісу. "На тлі останніх зауважень окупаційної влади, які порівнюють Меджліс з ІДІЛ, ці заяви викликають занепокоєння, щодо можливого планування нової хвилі репресій у зв'язку з недавнім рішенням російського суду, яке залишило чинним необгрунтоване визначення Меджлісу як "екстремістської" організації", - заявив Байєр.

Завершуючи виступ, представник США вкотре підкреслив, що пов'язані з анексією Криму санкції проти РФ зберігатимуться, поки півострів не буде повернений під контроль України. "Ми також приєднуємося до ЄС у тому, що наші санкції проти Росії, застосовані за її агресію на сході України, залишатимуться, поки Росія повністю не імплементує свої зобов'язання за Мінськими домовленостями", - наголосив представник США при ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-