Україна хоче від ЮНЕСКО створення постійного механізму моніторингу в Криму

Україна хоче від ЮНЕСКО створення постійного механізму моніторингу в Криму

Укрінформ
Україна хоче від ЮНЕСКО створення комплексної моніторингової місії з питань, які входять до повноважень організації на території АРК.

Про це, коментуючи власному кореспонденту Укрінформу у Франції результати участі української делегації у четвертій сесії допоміжного комітету держав-учасниць Конвенції ЮНЕСКО у Парижі, повідомила заступник міністра культури України Тамара Мазур.

«Постійне представництво України при ЮНЕСКО спільно з МЗС та Мінкультом України працюють над тим, щоб опрацювати механізм комплексної моніторингової місії з питань, які входять до компетенцій ЮНЕСКО на території АРК», - зазначила вона.

За словами Мазур, масштаби порушень прав людини на території АРК досить широкі і питання повноважень ЮНЕСКО не обмежуються лише культурною спадщиною чи питаннями культури, якими опікується міністерство культури України, а й охоплює питання освіти, науки, спорту, дотримання прав національних меншин, у т.ч. кримськотатарського народу.

«Ми б хотіли, щоб ЮНЕСКО відправила на півострів комплексну моніторингову місію, яка би перевіряла не тільки збереження культурних цінностей та всесвітньої культурної спадщини, а усі аспекти і працювала систематично на постійній основі», - сказала заступник міністра культури.

За її словами, нині проблема полягає у тому, що ЮНЕСКО готова сприймати інформацію з усіх відкритих джерел, але у цьому існує небезпека, оскільки, джерелами можуть бути й такі з території РФ, які можуть подавати необ‘єктивну інформацію.

Мазур нагадала, що Крим – це тимчасово окупована територія, доступ на який обмежений і відповідно існує брак джерел інформації, тож ЮНЕСКО повинна мати і оперувати інформацією з широких джерел, щоб мати уяву про стан і збереження культурних цінностей і дотримання прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-