Відновлення роботи кримського вузу в Києві - це політичне питання, вважають громадські діячі

Відновлення роботи кримського вузу в Києві - це політичне питання, вважають громадські діячі

Укрінформ
Відновлення роботи Таврійського національного університету, який залишив окупований Крим, - це політичне питання
Тому влада має зробити все можливе для забезпечення студентів вузу приміщеннями для навчання і проживання в Києві.
Про це в середу на прес-конференції в Укрінформі заявила експерт Центру громадської просвіти "Альменда" Валентина Потапова.
"Питання Таврійського національного університету - це питання політичне. У Могилянці навчається 5000 студентів, тут - 400. І сьогодні Україна має зробити все можливе, щоб ці діти отримали гуртожитки, аудиторії, кращих викладачів", - сказала вона.
За її словами, кримські школярі при виборі вузу стали більше орієнтуватися на Україну. Так, якщо в 2015 році з 14 тис. 600 кримських випускників до російських вузів вступили 2600 осіб, а до українських - 293 особи, то в 2016 році з 10 тис. 400 випускників лише 1300 обрали російські вузи, а 700 - українські. "Тобто Росія стає менш привабливою для випускників Криму", - додала вона.
Як відзначила Потапова, кримські громадські організації провели велику роботу, щоб абитурентам з Криму була спрощена процедура вступу до українських вузів, проте вона цього року не була максимально використана, оскільки "підписана тільки в середині червня".
Громадська діячка підкреслила, що якщо вуз не зможе відкрити свої двері цього року, то переконати кримських випускників у тому, що вони дійсно потрібні Україні, буде складно.
"Якщо Таврійський національний університет 26 вересня не прийме студентів, не дасть свого першого дзвоника, не відкриє свої двері для кримчан, то переконати кримчан, що Україна чекає на цих дітей, буде дуже складно. За кожною цифрою стоїть окремо взята дитина, та дитина, яка зі своєю проукраїнською позицією буквально виживає в Криму", - заявила Потапова.
Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2016 року Таврійський національний університет імені Вернадського залишив окупований Крим і переїхав до Києва. Навчальний рік у ньому має розпочатися вже 26 вересня, проте досі вуз не має ані учбових приміщень, ані гуртожитку для студентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-