До

До "диверсанта" Панова в Криму досі не пускають адвоката - родичі

Укрінформ
Сім'я українця Євгена Панова, місяць тому оголошеного російським ФСБ "диверсантом", досі нічого не знає про обставини його затримання, звинувачення, що пред'являються йому, і умови утримання в Криму.

Про це в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу повідомив брат Євгена Панова Ігор Котелянець.

"Інформація така: нас до нього як не пускали, так і не пускають. Щодня ми закидаємо ФСБ запитами - але там ніяк не реагують, незважаючи на те, що у нас є рішення Європейського суду про те, що Росія повинна надати інформацію про обставини затримання Євгена Панова і умови, в яких він утримується", - повідомив Котелянець.

За його словами, ФСБ зобов'язана пропустити до Панова незалежного адвоката, але жодної реакції немає і відповідно жодної інформації, що відбувається з ним, теж немає.

За рішенням Європейського суду, окрім адвоката, повідомив Котелянець, до затриманого повинні пропустити і українського консула, "але тут річ у тому, що приїзд до окупованого Криму українського консула означав би, що Україна визнає Крим російською територією".

"Тому зовнішньополітичне відомство не йде на цей крок", - уточнив він.

Як повідомив Котелянець, усі три дні, з 7 по 10 серпня, доки не стало відомо, де знаходиться Ігор Панов, його катували кримські силовики з метою вибити свідчення.

"Від нашого джерела, якому ми на 100% довіряємо, воно наближене до кримських правоохоронних структур, ми знаємо, що всі три дні, коли Женя зник, це з 7 серпня по 10, коли його вже показали по телевізору, всі ці три дні його катували. Ми точно знаємо, що його возили у підвали, до нього застосовували насильство, точно знаємо, що його скотчем прив'язували до стільця і пускали електричний струм, що йому одягали пакет на голову. Це ми точно знаємо", - розповів Котелянець.

За його словами, "все це робилося з метою вибити потрібні свідчення".

"Вибили з нього все, що було потрібно, щоб він сказав на камеру, те, що вони потім передали. І власне кажучи, так само вони добилися від нього, щоб він відмовився від адвоката сім'ї. Щоб оформити цю відмову, вони навіть особливо не морочилися. Що таке відмова? Це папірець ні про що - листок з шапкою ФСБ, на якому написано, що Євген Панов відмовився від адвоката і підпис уповноваженої і слідчого", - констатував брат Панова.

Він також повідомив, що слідчим у справі Панова від ФСБ "для галочки" призначена Памузова Ольга Володимирівна.

"Я їй телефонував багато разів. Коли я зателефонував вперше, вона, дізнавшись хто я, сказала що не може говорити, передзвоніть, і відтоді не бере слухавку, не відповідає ні на один український номер. Про те, що вона повинна була повідомити родичам, де і в якому стані знаходиться мій брат - ми про це навіть не говоримо. Ми говоримо про те, що згідно з європейським законом до затриманого обов'язково повинні допустити адвоката. Зараз вони європейський суд просто повідомлять, що адвокат є, а від другого адвоката Женя сам відмовився", - розповів Котелянець.

За його даними, насправді справу Панова веде колишній слідчий СБУ, на даний момент старший слідчий з особливо важливих справ так званого Слідчого відділу УФСБ по Криму і Севастополю Михайло Олександрович Голишев.

"Це спеціально навчена людина, колишній СБУшник, який після анексії відразу здався Росії, він насправді веде цю справу і він замішаний в інших гучних справах. У нього така спеціалізація - ловити українців під такі політичні акції", - зазначив він.

"Чому - саме Женя? Про це можна тільки здогадуватися. Я шукав логіку, але не знайшов. Я читав справи всіх кремлівських в'язнів, але не знайшов в жодній справі ніякої логіки або прив'язки. Всі вони виявилися випадковими людьми, які в певний момент стали легкою наживкою. Напевно, і Женя в той момент, коли був затриманий, став легкою наживкою", - вважає родич Панова.

За його словами, брат, який працює водієм на Запорізькій АЕС, після участі в АТО створив громадську організацію "Захисники Україні".

"Він волонтерив дуже активно, взагалі, він людина - дуже чуйна. Після того, як повернувся з АТО почав допомагати побратимам. Ми давно звикли до того, що Женя, нікому нічого не сказавши, швидко застрибував у машину і кудись виїжджав у справах. І ми вже навіть не питали - куди. Знали, що хтось знову попросив його про допомогу..."

Як повідомляв Укрінформ, в ніч на 7 серпня в окупованому Криму в районі Арм‘янська були затримані громадяни України, обвинувачені російськими спецслужбами у "диверсійній діяльності". Одним з них виявився житель Запорізької області Євген Панов. Голова СБУ Василь Грицак публічно спростував інформацію ФСБ РФ про причетність Євгена Панова до Служби безпеки України. За його словами, "ми вже звикли до російських провокацій. Жоден співробітник СБУ не має відношення до того, що сталося в Криму - це була заготівля російських спецслужб".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-