У Брюсселі флешмоб – вимагають звільнити Умерова

У Брюсселі флешмоб – вимагають звільнити Умерова

Фото
Укрінформ
У Брюсселі українські дипломати і громадські активісти вимагали звільнення одного з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого незаконно переслідують і примусово утримують у психіатричній лікарні на території окупованого РФ Криму.

Акція пройшла у форматі флешмобу напередодні оголошеного на 3 вересня Дня солідарності з Ільмі Умеровим. Українці і друзі України у Бельгії нагадали світові хештег #FreeUmerov, який разом із іншим - #StopKillingIlmiUnerov – поширюються у соцмережах, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Варто зауважити, із заявами про засудження брутальних і незаконних дій російського режиму та вимогу звільнити Умерова вже виступив Євросоюз, включаючи комітет з прав людини Європарламенту, уряди США, Великої Британії, інших країн світу, а також міжнародні правозахисні організації.

Як повідомляв Укрінформ, ФСБ порушила кримінальну справу стосовно Умерова за статтею "сепаратизм" у травні цього року. Підконтрольна Кремлю "прокурор Криму" Наталія Поклонська пояснила це тим, що, він, за її словами, закликав до порушення територіальної цілісності Росії в ефірі українського телеканалу АТR.

Стан здоров'я Умерова значно погіршився 11 серпня, під час розгляду сімферопольським судом питання про призначення йому психіатричної експертизи. Після приїзду швидкої допомоги і проведеного кардіографічного дослідження Умерова забрали в лікарню з підозрою на інфаркт. Незважаючи на стан здоров'я, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-