Україна має зайняти жорстку позицію щодо захисту прав кримських татар - Чубаров

Україна має зайняти жорстку позицію щодо захисту прав кримських татар - Чубаров

Укрінформ
Рефат Чубаров вважає, що українська влада має займати жорстку позицію щодо захисту прав кримських татар. Щонайменше, таку, яку демонструвала Україна, коли кілька днів тому в Криму розгорнулася провокація, і деякі громадяни України виявилися заручниками російських окупантів.

Про це народний депутат України, глава Меджлісу кримскотатарского народу сказав на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми відразу стали свідками звернень високих українських чиновників до міжнародних організацій із закликом негайно направити в Крим представників цих організацій для того, щоб з'ясувати стан речей з правами цих громадян України і розібратися в обставинах їх затримання. Цілком нормальна і поясненна позиція. Але, даруйте, перед цим були десятки заарештованих у Криму таких самих громадян України - і кримських татар, і не кримських татар. Така жорсткість позиції України - хоча б на рівні декларативних заяв - має бути завжди", - підкреслив Чубаров.

Він відзначив, що подвійність позиції є і у політиків міжнародного рівня.

"Низка заяв останнім часом пролунала з боку міністра закордонних справ Німеччини пана Штайнмайєра. Постійні закликання, що санкції можуть бути зменшені, якщо Росія дотримуватиметься домовленостей в ході Мінських угод. Це свідчить про те, що частина європейських політиків свідомо уникає необхідності говорити про дотримання прав людини на території, підконтрольній сьогодні РФ, на території окупованого Криму", - сказав Чубаров.

Він також додав, що на останній зустрічі Штайнмайєра з міністром закордонних справ РФ Лавровим "обговорювалася нібито ескалація напруженості між Україною і Росією щодо Криму". Водночас відомо, що проблема кримських татар, зокрема і проблема 18 ув'язнених, включаючи Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, жодним чином там не обговорювалася.

Повертаючись до теми російської провокації у Криму, він наголосив, що "Українська держава вже не може робити вигляд, що Мінські домовленості - це вирішення всіх питань, пов'язаних з нашою безпекою, з майбутнім нашої держави".

"Єдина формула, яка дає нам можливість бути спокійними, сподіватися на те, що Україна збережеться, - це відновлення її територіальної цілісності у межах, визнаних міжнародним співтовариством. І Путін, для того, щоб ми скоригували свою поведінку, нам дав таку можливість", - вважає Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-