Чубаров анонсував міжнародний правозахисний комітет у справах Криму

Чубаров анонсував міжнародний правозахисний комітет у справах Криму

Укрінформ
В умовах повної ізоляції Криму, коли кримськотатарський народ, по суті, став заручником окупаційної влади, Меджліс і правозахисники створюють Міжнародний комітет, покликаний залучати у тому числі й міжнародну допомогу для забезпечення прав людини на півострові.  

Про це заявив у вівторок глава Меджлісу кримскотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров на прес-конференції в Укрінформі.

"Росія повністю відрізала Крим від можливостей міжнародних моніторингів, шантажуючи міжнародне співтовариство тим, що держави не визнають Крим частиною РФ. І Українська держава не в змозі зробити якісь дії, щоб ті, хто зараз перебувають в ув'язненні або переслідуються у Криму за їхню громадянську й політичну позиції, якимось чином були захищені. Ми зараз обговорюємо з адвокатами, у тому числі Фейгіним і Полозовим, іншими громадськими діячами можливості створення Міжнародного правозахисного комітету, який би концентрував у своїй діяльності всі процеси в Криму у сфері прав людини, знаходив підтримку політиків, міжнародних правозахисних організацій у рішенні забезпечення прав людини у Криму, питань безпеки людей, що проживають там», - сказав Чубаров.

Він уточнив, що найближчим часом будуть оприлюднені принципи створення цього комітету - поки що під умовною назвою "Крим", - який спиратиметься на діяльність організацій, що протягом 2-х років займаються питаннями забезпечення прав людини. Комітет передусім спиратиметься на можливості й досвід Меджлісу кримськотатарського народу. До нього будуть запрошені авторитетні в Україні і за її межами люди, метою яких буде зробити питання забезпечення прав кримськотатарського народу й усіх, хто проживае в окупованому Криму, одним із головних у діяльності міжнародних організацій, особливо у частині розгляду ними механізмів вирішення глобального конфлікту, що виник внаслідок нападу Росії на Україну.

За словами Чубарова, це не буде формалізована організація зі своїм статутом, вона об'єднає людей, які орієнтуватимуться на надання допомоги всім, хто піддається репресіям у Криму, їхнім сім'ям, дітям. Водночас ініціаторів створення комітету понад усе турбує те, що на міжнародному рівні, особливо коли йдеться про права людини, спостерігається деяка сегрегація питань кримського напрямку від питань, що розглядаються загалом.

"Ми хочемо повернути проблему прав людини в окупованому Криму в комплекс питань, які розглядаються у рамках взаємодії між Росією та Україною. Це друга мета. Але перша мета - щоб ті люди, які живуть у Криму, піддаються дискримінації, репресіям, відчули допомогу у прямій формі. Нам потрібно особливо бити на сполох у частині того, що є кінцевою метою окупаційної влади - максимальне витіснення кримських татар зі своєї землі як людей, нелояльних окупантам. У цій ситуації ми повинні постаратися знайти форми допомоги людям, що опинилися у біді в умовах системної цілеспрямованої репресії", - переконаний Чубаров.

Він також додав, що 14 кримських татар знаходяться зараз в умовах утримання під вартою, їх звинувачують у нібито приналежності до радикальних ісламістських організацій. У кожного з цих молодих чоловіків сім'ї. У цих сім'ях, а також у сім'ях інших наших в'язнів і в сім'ях убитих - понад 50 неповнолітніх дітей. Громадськість у Криму склала список цих дітей, проводиться підтримка цих сімей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-