Українцям, які часто їздять до Криму, радять отримати

Українцям, які часто їздять до Криму, радять отримати "запасний" паспорт

Укрінформ
Юрист Регіонального центру прав людини Сергій Заєць радить українцям, які часто їздять до Криму, отримати запасний український паспорт для виїзду за кордон.

Він убезпечить їх у разі загублення, крадіжки або пошкодження паспорта громадянина України на території окупованого Криму, заявив Сергій Заєць у четвер на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо у вас в Криму зник паспорт, вас не випустять українські прикордонники, навіть якщо пропустять російські, і відновити українські документи на території Криму буде неможливо", - повідомив Заєць.

Єдиний вихід, вважає юрист, необхідно "отримати кілька українських паспортів - український внутрішній і щонайменше два іноземні паспорти".

Інакше доведеться виїжджати до українського консульства за межами Криму, оскільки "Україна не контролює ситуацію в окупованому Криму".

У даному випадку, вважає експерт, в Україні, по-перше, повинні "припинити вважати порушенням перетин Криму в обхід українських контрольно-перепускних пунктів". По-друге, повідомив він, консульські служби України повинні надавати своїм громадянам допомогу в отриманні документів у максимально короткі терміни, з мінімальними витратами, організувавши прийом заяв про загублення або втрату паспорта по Інтернету.

"Коли людина за кордоном опиняється у складній життєвій ситуації, їй надають квитанцію про сплату в розмірі 65 доларів..., як можна сприймати і оцінювати дії чиновників консульства?" - заявляє Заєць.

Однак, за його словами, після того, як в ситуацію втручаються журналісти телеканалу, паспорт українцю видають упродовж двох годин і безкоштовно.

"Виходить, без телеканалу людина тиждень і місяць чекатиме на вирішення свого питання. Я вважаю, що МЗС України має провести перевірку діяльності своїх консульств і з'ясувати, наскільки правильно вони збираються гроші. Консульствам необхідно повернутися обличчям до проблем людей, бо на них лежить відповідальність за те, щоб громадяни України берегли свій паспорт, цінували громадянство України і були впевнені у тому, що держава їх не полишить у складній ситуації", - вважає Заєць.

В ході брифінгу перед журналістами виступив громадянин України Сергій Антоненко, який розповів, що під час перебування в окупованому Криму він жив у приватному готелі, і у нього вкрали усі українські документи, у тому числі паспорт. Намагаючись повернутися додому, він не зміг перетнути адміністративний кордон з Кримом - його не пропустили російські прикордонники, попри те, що у нього були довідки про втрату в Криму паспорта громадянина України і порушення у зв'язку з цим кримінальної справи. За словами Сергія, оминувши закони, як України, так і РФ, йому вдалося перетнути Керченську протоку і дістатися до найближчого консульства України в РФ в Ростові. Отримавши новий український паспорт, він зміг повернутися додому, але тепер, вважає він, згідно з українським законодавством, на нього чекає, як мінімум, адміністративне покарання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-