В анексованому Криму відкрили пам’ятник

В анексованому Криму відкрили пам’ятник "ввічливим людям"

Укрінформ
В анексованому Росією Криму в Сімферополі відкрили пам’ятник "ввічливим людям" – російським військовим без розпізнавальних знаків, які в рамках спецоперації захоплювали Кримський півострів у лютому-березні 2014 року.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Двометровий боєць в повному обмундируванні і з автоматом на плечі і дівчинка, що дарує йому квіти – такою є бронзова скульптура.

У лютому-березні 2014 року фотографії кримчан з російськими військовими тиражувалися в російських ЗМІ, вони і стали основою скульптури авторства члена Спілки художників СРСР Салавата Щербакова.

Відкриття пам’ятника приурочили до Дня Росії, який відзначається 12 червня. Це – другий пам’ятник російським військовим в Криму. Перший з’явився в Бахчисарайському парку мініатюр.

На відкриття пам’ятника прийшов голова підконтрольного Кремлю уряду Криму Сергій Аксьонов.

Під час російської анексії Криму в 2014 році на півострові з'явилися люди у військовій формі без розпізнавальних знаків, які блокували дії українських військ. У російських ЗМІ їх називали "ввічливими людьми".

Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військовослужбовці.

Чавунний пам'ятник "ввічливим людям" навесні 2015 року з'явився в Амурській області.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-