Для атестації кримських школярів створять центри у вишах

Для атестації кримських школярів створять центри у вишах

Укрінформ
Для школярів з окупованого Криму на базі 10 українських університетів створять освітні центри "Крим. Україна", де вони зможуть скласти ДПА, зокрема з української мови та історії України. 

Про це заявила в понеділок на прес-конференції в Укрінформі міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

"Цього року почнуть діяти освітні центри, які будуть називатися "Крим. Україна". Ці освітні центри будуть розташовані в конкретних університетах, перелік цих університетів буде оприлюднено одразу ж після того, як Міністерство юстиції заюстує наказ МОН. Цих університетів буде близько 10-ти. Вони будуть відкриті в містах Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Львові, Миколаєві і Херсоні. Ці центри будуть уповноважені як такі, де буде відбуватися державна підсумкова атестація для випускників з Криму з української мови та історії України. В цих центрах вони також зможуть подати освітню декларацію, які предмети вони вивчали у російських школах (на окупованій території Криму), і якщо мали з них позитивну оцінку, то ми можемо їм написати "атестовано" без конкретної оцінки", - сказала Гриневич.

Тобто, за її словами, конкретну оцінку кримські абітурієнти отримають з української мови й історії України. "Бо для нас дуже важливо, що якщо ці абітурієнти хочуть навчатися в наших навчальних закладах - чи професійно-технічних, чи вищих, - вони повинні продемонструвати знання української мови і історії України", - підкреслила Гриневич. 

Вона додала, що якщо ці абітурієнти захочуть отримати повноцінний атестат про загальну середню освіту з українськими оцінками з кожного предмету, вони зможуть це зробити впродовж року навчання в українському навчальному закладі. "Тобто поки що з допомогою освітньої декларації ми запишемо їм "атестовано" з усіх предметів і вони змушені скласти історію України і українську мову, а далі в процесі року навчання в Україні вони зможуть підтвердити кожен предмет з українською оцінкою", - пояснила міністр.

За її словами, після того, як абітурієнти зареєструвалися в освітньому центрі, вони на базі цього центру будуть складати вступний іспит залежно від спеціальності, яку обрали. "Цей спектр десятка університетів покриє всі спеціальності, які є, окрім спеціальностей військових і тих, які у сфері повноважень МВС", - уточнила Гриневич.

Вона також поінформувала, що на базі цих університетів, де будуть відкриті освітні центри, МОН надасть можливість проживання на час складання іспитів і проведення державної підсумкової атестації.

Гриневич уточнила, що "не раніше 12 липня у цих центрах будуть готові провести річне оцінювання та ДПА з української мови та історії України. Атестація буде проводитися в письмовій формі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-