Після окупації Криму в тюрми РФ перевезли понад 1000 українців

Після окупації Криму в тюрми РФ перевезли понад 1000 українців

Укрінформ
Правозахисники стверджують, що після окупації Криму до російських в'язниць потрапили більше тисячі засуджених громадян України.

Про це повідомляється в прес-релізі Української Гельсінської спілки з прав людини, що є у розпорядженні Укрінформу.

"За інформацією закордонних дипломатичних установ України в РФ, із моменту окупації території Криму відомо про щонайменше 179 громадян України, яких було переведено з пенітенціарних закладів на окупованій території Криму до колоній на території РФ. Водночас, за даними правозахисників, ця цифра є значно більшою - таких засуджених більше тисячі", - йдеться в повідомленні.

Крім того, експерт Регіонального центру прав людини та Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Мартиновський повідомив про тиск на українців на окупованих територіях через відмову прийняти російські паспорти.

«Вкрай важко отримувати інформацію щодо таких осіб, але нам відомі конкретні випадки безпрецедентного тиску на ув'язнених з  метою примусити їх отримувати російські паспорти. Людей примушують не тільки психологічно, а й фізично. Випадки, коли проукраїнськи налаштованих в'язнів кидають до камер, де відбувають покарання особи, що підтримують так звані "ДНР/ЛНР", не є поодинокими. Нам відомі випадки, коли людей щоразу після чергової відмови підписати документи на отримання російського паспорту поміщають до карцерів і штрафних ізоляторів», - повідомив Мартиновський.

У спілці також оприлюднили звернення засуджених у Росії громадян України до української влади, в якому засуджені висловили прагнення повернутися до України.

«У нас у кожного є сім'я в Україні, діти, батьки, з якими ми не можемо контактувати, які страждають від цього, можливо, і більше за нас. Свого часу ми оступилися і вчинили протиправні дії. Ми винні перед нашим українським суспільством і, маючи можливість, сьогодні просимо вибачення... Але те, що ми колись зробили, не позбавляє нас громадянства нашої країни. Ми хочемо і сподіваємося повернутися додому, до своїх близьких людей", - зазначається у зверненні.

Заступник міністра юстиції України Сергій Петухов розповів, що багато з таких людей хочуть повернутися для відбування покарання на територію України, однак через невизнання Україною вироків незаконних «судів» в Криму це не відбувається. «Незважаючи на відмову Росії здійснити фактичну передачу засуджених за посередництва Уповноваженого ВР з прав людини, українська влада має знайти новий спосіб прийняти на своїй території своїх громадян», - заявив Петухов.

В свою чергу Мартиновський стверджує, що правові механізми для повернення в Україну саме такої категорії засуджених є. "За його словами, передача таких осіб може відбуватись щонайменше на підставі трьох конвенцій - СНД, Європейської та ООНівської", - зазначається у повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-